Seçim süresiz ertelenince sokaklar karıştı

Senegal'de 25 Şubat 2024'te gerçekleştirilmesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ileri bir tarihe ertelenmesini protesto etmek maksadıyla sokağa inen protestoculara polis müdahalede bulundu. Yaşanan hadiselerde cumhurbaşkanı adaylarından Anta Babacar Ngom gözaltına alındı.

DÜNYA 05.02.2024, 00:35 05.02.2024, 17:02
Seçim süresiz ertelenince sokaklar karıştı

Ülkede 25 Şubat 2024'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ileri bir tarihe ertelenmesine karşı başkent Dakar'da gösteri düzenlendi. 

Protestocular lastik yakarak bazı yolları ulaşıma kapatırken, kolluk güçleri, protestocuları dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullandı. 

Yaşanan hadiselerde cumhurbaşkanı adaylarından Ngom gözaltına alınırken, bir diğer aday Daouda Ndiaye'nin ise kolluk güçlerince darbedildiği kaydedildi. 

Eski Başbakan Aminata Toure ise aracından iner inmez kolluk güçleri tarafından gözaltına alındığını ve başkentteki bir polis karakoluna götürüldüğünü açıkladı.



Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından evvelki gün gerçekleştirilen açıklamada, aday listesi üzerindeki anlaşmazlıklar sebebiyle seçimin belirsiz bir tarihe erteleneceği bildirilmiş, muhalefet ve bazı sivil toplum örgütleri ise bu kararı 'kurumsal darbe' olarak adlandırmıştı. 

Batı Afrika'daki en istikrarlı demokrasilerinden biri olan Senegal'de daha evvel hiçbir cumhurbaşkanlığı seçimi ertelenmemişti.

Yorumlar (0)