Rusya’dan Taliban açıklaması: Tam teşekküllü ilişki kurmaya yakınız

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, yaptığı açıklamada Afganistan'da Taliban ile tam teşekküllü ilişki kurmaya yakın olduklarını ifade etti.

DÜNYA 28.05.2024, 21:43 Şeyda Gül
Rusya’dan Taliban açıklaması: Tam teşekküllü ilişki kurmaya yakınız

Rus haber ajansı Tass'a Afganistan'la ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'da Taliban'ın yasaklanan terör örgütleri listesinden çıkarılması ihtimalini değerlendirdi. “21. yüzyılın başında Taliban'ı terörist, Amerikalıları da aşırıcılığa karşı mücadelede ortak olarak görüyorduk” diyen Medvedev, şimdi durumun farklı olduğunu belirtti. Artık Taliban yeniden iktidarda ve onlarla tam teşekküllü ilişkiler kurmaya çok yakın olduklarının mesajını veren Medvedev, “Afganistan yönetimi (Rusya ile) yapıcı diyalog sürdürmeye çalışıyor. Bunu ne kadar samimi yaptıklarını göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Taliban terör örgütleri listesine dahil edilmişti

2003'te Rusya Yüksek Mahkemesinin kararı ile Taliban, ülkede yasaklanan terör örgütleri listesine eklenmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, dün yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının, Taliban'ı ülkede yasaklanan terör örgütleri listesinden çıkarılmasını Kremlin'e teklif ettiğini bildirmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Taliban'ın Afganistan'da "gerçek iktidar" olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0)