Rusya ihlâl ettiğine pişman oldu

Rusya, Güney Kore yönetimine 'hava sahası ihlâlinin teknik bir hata nedeniyle yaşandığını ve olay nedeniyle derin pişmanlık duyduklarını' bildirdi.

DÜNYA 24.07.2019, 12:03 24.07.2019, 13:19
Rusya ihlâl ettiğine pişman oldu

Rusya, savaş uçaklarının Güney Kore'nin Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi (ADIZ) ilan ettiği bölgeye izinsiz girmesi sebebiyle tırmanan gerginliğin ardından Seul yönetimine derin pişmanlık duyduğunu bildirdi.

Devlet Başkanlığı Kurumsal İletişim Sekreteri Yoon Do-han, Rusya'nın Seul Askeri Ataşesi aracılığıyla konuya ilişkin bir mesaj ilettiğini bildirdi. Mesajda, hava sahası ihlâlinin bilinçli olmadığı, uçakların teknik bir hata nedeniyle rotalarından saptığı kaydedildi.

Seul Askeri Ataşesi tarafından Rusya'nın 'olay nedeniyle derin pişmanlık duyduğu' mesajının iletildiğini ifade eden Yoon, "Konu hakkında derhal soruşturma başlatılacağı ve gereken adımların atılacağı belirtildi." dedi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, dün sabah saatlerinde Rus savaş uçaklarının Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi ilan edilen sahayı ihlâl ettiklerini, bu nedenle savaş uçaklarına ateş açıldığını duyurmuştu.

Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi

Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi'nin uluslararası hukukta herhangi bir tanımı bulunmuyor ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından denetlenmiyor. Genelde ülkeler tarafından tek taraflı ilan ediliyor.

Tanımlama bölgesi, ülkenin hava sahasını ihlâl niyeti olmayan sivil uçakları kapsama almıyor. Fakat bölgeye giren askeri uçaklar, potansiyel tehdit olarak algılanarak uyarılıyor. 

ABD Başkanı Harry Truman, Kore Savaşı'nın başlamasının ardından ulusal acil durum düzenlemeleri dâhilinde tarihteki ilk tanımlama bölgesini Aralık 1950'de ABD hava sahası için ilan etmişti.

Dünyada 20'ye yakın ülkede 'Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi' bulunuyor.
 

Yorumlar (0)