Netanyahu ikilemi: İktidar mı yoksa ateşkes mi?

Gazze'deki ateşkes müzakerelerinin çıkmaza girmesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu zor bir kararın eşiğine getirdi. Kabine içerisindeki anlaşmazlıklar ve bakanların hükümeti devirme tehditleri göz önüne alındığında, Netanyahu'nun önünde iki seçenek bulunuyor: Savaşı sonlandırmak için ateşkes anlaşmasını onaylamak ya da hükümetini iktidarda tutmak adına koalisyonun çizgisini sürdürmek.

DÜNYA 04.06.2024, 13:18 06.06.2024, 19:47 Buse Önder
Netanyahu ikilemi: İktidar mı yoksa ateşkes mi?

Gazze'deki ateşkes çıkmazı büyürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun önünde büyük bir seçim duruyor: Hamas'la ateşkes anlaşmasını kabul etmek mi, yoksa hükümetini iktidarda tutmak mı?

Netanyahu, daha önce Hamas'ın "hayal ürünü taleplerini" müzakerelerin çökmesinin nedeni olarak göstermişti.

Netanyahu, kalıcı bir ateşkesi düşünmeyi reddederek, bu ikilemi ve doğabilecek sonuçları dikkatli bir şekilde dengelemeyi başardı. Ancak, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in kalıcı bir ateşkese yol açabilecek ve Hamas'ın kabul etmeye hazır olduğu son ateşkes önerisini kamuoyuna açıklamasının ardından, Netanyahu'nun zamanı tükenmeye başladı.

Netanyahu kararından dönecek mi?

Netanyahu'nun eski danışmanlarından Aviv Bushinsky, "Biden, Netanyahu'yu maskesini çıkarıp 'Anlaşmadan yana mısınız?' sorusuna cevap vermeye zorluyor" dedi. İsrail, Hamas'ın son teklife yanıtını beklerken, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Netanyahu koalisyonunun diğer aşırı sağcı üyeleri, başbakanın bunu yapması halinde hükümeti devirme tehdidinde bulunuyor.

Netanyahu, bu tehditlerle karşı karşıya kaldığı bu dönemde, Biden'ın tanımladığı gibi olmadığı konusunda ısrar ederek en son ateşkes teklifini yeniden şekillendirmeye çalışıyor. Biden, öneriyi doğrudan savaşı sona erdirmenin bir yolu olarak çerçevelese de, Netanyahu, Hamas tamamen ortadan kaldırılmadıkça İsrail'in savaşı sonlandırmayacağı konusunda ısrar ediyor.

‘Kısmi’ taslak sunulmuştu

Netanyahu'nun sözcüsü, Biden'ın İsrail'in Hamas'a önerdiği anlaşmanın yalnızca "kısmi" bir taslağını sunduğunu söyledi. Buna göre, rehinelerin iadesi amacıyla savaş durdurulacak ve ardından görüşmelere devam edilecekti. Ancak, Biden'ın kamuoyuna sunmadığı başka ayrıntılar da olduğu belirtildi.

Seçim yapmak zorunda kalacak

Netanyahu'nun aşırı sağcı bakanları ikna etme çabaları şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlandı. Ben Gvir, Netanyahu'nun ofisinin ateşkes taslağını kendisine göstermediğini ve bu durumun onu başbakanın "saklayacak bir şeyi olduğuna" ikna ettiğini söyledi. Ben Gvir ya da Maliye Bakanı Bezalel Smotrich hükümetten ayrılma tehditlerinden geri adım atmazsa, Netanyahu büyük bir seçim yapmak zorunda kalacak.

Muhalefet lideri Yair Lapid, ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla hükümeti iktidarda tutmak için bir "güvenlik ağı" sağlamayı teklif etti. Ancak, bu hamlenin aynı zamanda Lapid'e anlaşma uygulandığında erken seçimleri zorlamanın anahtarını da verebileceği vurgulandı.

Netanyahu'nun siyasi kaderi, hükümetinin hayatta kalması ile rehine anlaşması arasında yapması gereken büyük bir seçimle karşı karşıya kaldı.

Yorumlar (0)