Netanyahu ateşkes teklifini reddetti

Hamas'ın ateşkes tavsiyesine karşı çıkan İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah bölgesine saldırı yapma hazırlığı için orduya emir verdiklerini duyurdu.

DÜNYA 07.02.2024, 22:33 08.02.2024, 18:21
Netanyahu ateşkes teklifini reddetti

Binyamin Netanyahu, Hamas'ın ateşkes teklifine dair ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yaptığı görüşmenin akabinde basın toplantısı düzenledi. Gazze'deki İsrailli rehinelerin ailelerine hitap eden Netanyahu, Hamas'ın isteklerinin 'gerçek dışı' olduğunu ileri sürerek, askeri baskıya devam etmenin rehineleri getirmek için yegane opsiyon olduğunu, Hamas'ın isteklerini kabul etmenin rehineleri serbest bırakmayacağını, aksine yeni bir kıyıma sebep olacağını savundu. İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'ne dönük saldırıların birkaç ay içinde netice vereceğini öne sürerek hedeflerinden asla dönmeyeceklerini belirtti. Hamas'a karşı zafere çok yakın olduklarını Antony Blinken'a aktardığını ifade eden Netanyahu, bu zaferin Orta Doğu'da birtakım yansımaları olacağının altını çizdi. 

Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin güneyinde 1 milyonu aşkın yerinden edilmiş Filistinli sivilin bulunduğu Refah şehrine dair de "Ordumuza Refah ve merkez kamplara yönelik saldırıya hazırlanmaları için talimat verdik." şeklinde konuştu. 'Kesin zafer' ile neyi kastettiği sual edilen Netanyahu, Hamas'ın askeri kapasitesini tümüyle ortadan kaldırmaya çok yaklaştıklarını, Hamas'ın Gazze Şeridi'nin kuzeyinde tekrar hakimiyet sağladığına yönelik haberlerin yanlış olduğunu ifade etti. Hamas ile karşılıklı rehine takasında hiçbir taahhütte bulunmadıklarının altını çizen Netanyahu, Hamas'ın söz ettiği rehinelerin salıverilmesi hususunda bir vaatleri olmadığını, müzakerelerin sürdüğünü kaydetti.

Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5.132 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında minimum yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak kaydıyla, 27.708 Filistinli katledildi, 67.147 kişi ise yaralandı. 

Gazze'de halkın sığındığı eğitim kurumları ve hastaneler hedef alınarak sivil altyapıya zarar veriliyor. 

İsrail ordusu, 563 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverildi.

İşgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'da da İsrail kolluk kuvvetleri ve illegal Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 383 Filistinli vefat etti.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten beri İsrail-Lübnan hududunda süren çatışmalarda 181 Hizbullah üyesi, 30 Lübnanlı sivil ile altı İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)