Üç aşamalı ateşkes! Hamas'ın karşı teklifinde Türkiye şartı

ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda günlerdir müzakere edilen teklife Hamas karşı bir öneriyle yanıt verdi. 135 günü kapsayan ateşkes teklifinde ise Türkiye detayı öne çıktı.

DÜNYA 07.02.2024, 15:29 Buse Önder
Üç aşamalı ateşkes! Hamas'ın karşı teklifinde Türkiye şartı

Al Jazeera muhabiri Rory Challands, işgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildirdiği haberinde, haftalardır devam eden rehine takası ve ateşkes görüşmelerinde taraflar arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, arabulucu ülkelerden Katar'ın, masaya dönme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Ancak Challands, Amerikalıların daha az olumlu göründüğünü ifade etti.

İsrail ateşkese hayır demiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, altıncı kez Orta Doğu turuna çıkarken bir anlaşmanın mümkün ve gerekli olduğunu söylese de, Başkan Joe Biden'ın Hamas'ın yanıtını biraz abartılı bulduğunu ifade etti. İsrail'deki halet-i ruhiyenin daha da olumsuz olduğunu belirten Challands, Hamas'ın savaşın bitmesini istediğini ve İsrail'in de buna hayır demediğini bildirdi.

Rehine planı 3 aşamadan oluşuyor

Hamas'ın ateşkes teklifi ise üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada, tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hasta rehineler ilk 45 günlük ateşkeste serbest bırakılacak. Karşılığında İsrail hapishanelerindeki kadınlar ve çocuklar özgürlüğüne kavuşacak.

İkinci aşamada, Gazze'de tutulan erkek rehineler serbest bırakılacak. Son aşamada ise savaşta ölenlerin cenazeleri karşılıklı olarak teslim edilecek.

Listelerde Türkiye’de var

Hamas, ayrıca İsrail hapishanelerinde tutulan 1500 mahkumun bırakılmasını talep ediyor ve garantör ülkeler arasında Türkiye, Katar, Mısır, ABD ve Rusya'nın yer almasını istiyor.

Ancak, İsrail basınında çıkan haberlere göre, Hamas'ın karşı teklifine rağmen İsrail yönetimi savaşın sona ermesini kabul etmeyeceği yönünde. Sky News Arabia ise, Katar'ın Hamas'a ilettiği bilgiye göre, İsrail'in 3 bin ila 5 bin arasındaki mahkumu serbest bırakmayı kabul edebileceğini aktardı.

Yorumlar (0)