Merapi Yanardağı'nda hareketlilik

Endonezya'da, Sumatra Adası'nın batısında yer alan Merapi Yanardağı'nın kül püskürttüğü açıklandı.

DÜNYA 04.12.2023, 01:30 04.12.2023, 11:51
Merapi Yanardağı'nda hareketlilik

Endonezya'daki Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Merapi Yanardağı'nın yaklaşık olarak 3 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürttüğü, sıcak kül bulutlarının ise kuzeye doğru ilerlediği belirtildi.

Bahse konu açıklamada, patlamanın ardından can veyahut mal kaybı olmadığı bildirilirken, bölge sakinleri, lav tehlikesi ve volkan kraterine yaklaşılmaması hususunda uyarıldı.

Yetkililerin, geçtiğimiz ocak ayından beri aktif olan Merapi Yanardağı'nı, hareketliliklerin artması sebebiyle birkaç haftadır 'yakından takip ettiği' öğrenildi. 

'Pasifik ateş çemberi' volkan ve deprem kuşağındaki ülkede 130 aktif yanardağ yer alıyor.



Etna'da volkanik hareketlilik

Sicilya Adası'ndaki yaklaşık olarak 3 bin 300 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı'nda kasım ayında yoğun olarak görülen volkanik hareketlilik devam ediyor. 

INGV'nin (İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü) Etna Gözlem İstasyonu tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, yanardağın aktif güneydoğu krateri evvelki gün akşam saatlerinde kuvvetli şekilde lav ve kül püskürttü.

INGV, dağdaki volkanik faaliyetin güneydoğu krateriyle sınırlı olduğunu belirtti. 

Avrupa'nın en yüksek aktif yanardağı olma özelliği de taşıyan Etna Yanardağı, 13 Kasım ve 26 Kasım tarihlerinde de lav ve kül püskürtmüştü.

Yorumlar (0)