Macaristan Parlamentosu'ndan İsveç'e onay

Macaristan Parlamentosu, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine onay verdi.

DÜNYA 26.02.2024, 20:02 27.02.2024, 12:48 Buse Önder
Macaristan Parlamentosu'ndan İsveç'e onay

Macaristan Parlamentosu, İsveç'in NATO üyeliğine onay vererek, İsveç'in ittifakın 32. üyesi olmasını sağladı. Türkiye'nin onayının ardından İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay vermeyen tek ülke olan Macaristan, yapılan oylama sonucunda bu kararı değiştirdi.

İki yıl süren bekleyişin ardından Macaristan'ın onayıyla, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin son engel ortadan kalkmış oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu gelişmenin ardından yaptığı açıklamada, "İsveç'in NATO üyeliği hepimizi daha güçlü ve güvenli kılacak" ifadelerini kullandı.

‘Sorumluluk almaya hazırız’

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da konuşmasında, "NATO'da sorumluluk almaya hazırız" dedi. Türkiye'nin geçen ay İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylamasının ardından gözler Macaristan'a çevrilmişti. Macaristan Parlamentosu'nda yapılan oylama sonucunda İsveç'in NATO üyeliği onaylandı.

Cumhurbaşkanı onayından geçecek

Kararın ardından Macaristan Cumhurbaşkanı Lazlo Köver'in imzasını alması gerekiyor. Cumhurbaşkanının kararı imzalayarak ABD Dışişleri Bakanlığı'na göndermesi için 5 gün süresi bulunacak.

NATO prosedürlerine göre ABD hükümeti, İsveç'in üyeliğini ittifakın tüm üyelerine bildirecek ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Atlantik Konseyi'nde İsveç'in üyeliğini ilan edecek. Bu süreçten sonra NATO karargahında düzenlenecek bayrak töreni ile İsveç'in NATO'ya resmi olarak katılımı tamamlanacak.

32. üyesi olacak

Ukrayna savaşının başlamasının ardından, 2022'de İsveç ve komşusu Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulundu. Finlandiya, bu başvurunun ardından Nisan 2023'te NATO'nun 31. üyesi olmuştu. Ancak İsveç, NATO üyeliği için başvurusunu yaptıktan sonra Türkiye ve Macaristan'ın kaygılarını gideremediği için beklemek zorunda kalmıştı.

Bu kararla birlikte İsveç 32. NATO üye ülkesi oldu.

Yorumlar (0)