Kutuplarda daha önce görülmemiş bir sıcaklık artışı yaşanıyor

Yapılan ölçümlere göre kuzey kutbunun bazı bölgelerinde ve Antarktika’da sıcaklık artışları 15 derecenin üzerine çıktı. Durumu değerlendiren bilim insanları bunun oldukça sıra dışı olduğunu dile getirdi.

DÜNYA 20.03.2022, 09:49
Kutuplarda daha önce görülmemiş bir sıcaklık artışı yaşanıyor

Küresel ısınma son yıllarda gezegenimiz için oldukça tehdit edici olmaya başladı. Bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi de buzullarda yaşanan sıcaklık artışları. Bu sıcaklık artışı buzulların erimesine neden olurken tüm dünyadaki iklim olaylarını da etkiliyor. Buzulları inceleyen yetkili bilim insanları korkunç tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Antarktika’da yer alan hava istasyonları Vostok istasyonu havayı eksi 17 derece ölçerken Concordia istasyonunda ise sıcaklıklar eksi 12 dereceyi gösterdi.

Buzullar oldukça ısındı

Bu ölçümler her ne kadar buradaki hava sıcaklıkları ile karşılaştırıldıklarında düşük gelseler de normalde kutup bölgelerindeki hava sıcaklığı çok daha düşük oluyor. Yapılan bu son ölçümler kutupların şu anda tüm zamanların ortalamasından yaklaşık 15 derece daha sıcak olduğunu gösteriyor. Öte yandan Colorado eyaletinde bulunan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin açıkladığı rapora göre kuzey kutbundaki sıcaklıkların Mart ayı ortalamalarına göre 10 derece daha sıcak olduğunu anlaşıldı. Paylaşılan raporda yaşanan bu sıcaklık artışlarının olağandışı bir olay olduğu aktarıldı.

Daha önce böyle bir şey görülmemişti.

Buz bilimci olan Walt Meier kuzey kutbunda yer alan buzulların artık erime noktasına geldiğini belirterek iki kutupta da aynı anda erime yaşandığını ve bu durumun daha önce hiç görülmediğini dile getirdi. Yapılan ölçümlere göre iki kutupta da zıt mevsimler yaşanıyor. Öte yandan Maine Üniversitesi’nin iklim analiz raporlarında cuma günü gerçekleştirilen ölçümlerle beraber Antarktika’nın 1979 ve 2000 yılları arasındaki sıcaklık artışının 4,8 derece arttığı belirtilerek bu durumun kuzey kutbunda 3,8 derece olduğu vurgulandı. Aynı tarih aralığında dünya genelinde yaşanan sıcaklık artışı ise 0,6 derece olarak ölçüldü.

Yorumlar (0)