Köprüyü yıkan gemi soruşturması: Motor arızasına kirli yakıt mı neden oldu?

Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen köprü faciasının detayları yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Faciada yaşamını yitiren 6 köprü çalışanından ikisinin cansız bedenine ulaşıldı. Geminin motor arızasının ise kirli yakıttan kaynaklandığına dair iddialar bulunuyor.

DÜNYA 28.03.2024, 10:26 Buse Önder
Köprüyü yıkan gemi soruşturması: Motor arızasına kirli yakıt mı neden oldu?

Amerika Birleşik Devletleri'nde Baltimore eyaletinde Francis Scott Key Köprüsü'nde meydana gelen trajik köprü faciasıyla ilgili yetkililerin yürüttüğü soruşturma hızla devam ediyor.

Dali isimli yük gemisinin köprüye çarpması sonucu yaşanan faciada, şu ana kadar 2 kişinin cansız bedeni bulundu. Faciada hayatını kaybedenlerin tamamının göçmen işçiler olduğu belirlendi.

56 konteyner tehlikeli madde içeriyor

Amerikan Ulaştırma Güvenliği Kurulu, olayla ilgili en son bilgileri paylaştı. Ekipler, köprü enkazında bekletilen gemiye çıktılar. Kaza sırasında gemide 2 kaptan ve 21 mürettebatın bulunduğu açıklandı. Geminin 4 bin 700 konteyner taşıdığı ve bunlardan 56'sının tehlikeli madde içerdiği ancak halk sağlığı için bir sorun oluşturmadığı ifade edildi.

Geminin veri kaydedicisi olarak bilinen kara kutunun çözümleme aşamasına başlandı. Bu cihazın, kaza öncesine dair 6 saatlik bilgi içerdiği ancak kaza anında durduğu fakat ses kaydının devam ettiği belirtildi.

Gemi kontrolünü kaybederek sürüklendi

Kazanın ayrıntılarına ilişkin ilk belirlemelere göre, kaptanın kaza öncesinde uyarı sinyali gönderdiği ve geminin güç kaybettiğini bildirdiği ancak kontrolünü kaybederek köprüye doğru sürüklendiği ortaya çıktı. Ses kayıtlarına göre, köprüde çalışan işçilere trafiği kesmeleri çağrısı yapıldı ve işçiler hızla harekete geçerek araç trafiğini durdurmak için çaba harcadılar.

Ancak, kazanın nedeni ve detayları hakkında daha fazla bilgi almak için kaptanların bugün vereceği ifadenin ışık tutması bekleniyor. Soruşturmanın 2 yıla kadar uzayabileceği belirtildi.

Köprüde ek koruma bulunmuyordu

Uzmanlar, geminin elektrik kesintisi yaşadıktan sonra güç kaybı yaşadığına dair ilk belirlemeleri değerlendirdi. Bu güç kaybının kirli yakıt kullanımından kaynaklanmış olabileceği üzerinde durulurken, gemide görevli bir kişinin, Amerikan Fox News'e yaptığı açıklamada, makine dairesinin yanmış yakıt kokusuyla kaplandığını ifade etti.

47 yıl önce yapılan köprünün mayıs ayında yapılan rutin denetiminde olumlu bir rapor aldığı ancak köprünün ayaklarında olası darbelere karşı ek koruma katmanının bulunmadığı belirtildi.

Yorumlar (0)