Kızıldeniz'de sular ısınıyor

Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz'deki bir ticari gemiyi roketlerle vurduklarını, İsrail'e ait askeri noktalara da İHA (insansız hava aracı) ile saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

DÜNYA 27.12.2023, 00:58
Kızıldeniz'de sular ısınıyor

Husilerin Askeri Sözcüsü Seri, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, Kızıldeniz'de 'MSC UNITED' adlı ticari gemiyi roketlerle vurduklarını kaydetti.

Geminin durumuna dair bilgi aktarılmayan açıklamada, mürettebatın Husilerce açılan uyarı ateşini dikkate almaması üzerine geminin vurulduğu belirtildi.

Ayrıca İsrail'in Kızıldeniz’in kuzeyinde yer alan Akabe Körfezi kıyısındaki Eilat şehri ile işgal altındaki Filistin topraklarının diğer noktalarındaki İsrail askeri mevkilerine İHA ile saldırı gerçekleştirildiği ifade edildi.



Kızıldeniz'de saldırılar ve 'Deniz Görev Gücü'

Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım 2023'teki televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altında olan Gazze'ye dönük saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini vurabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Yahya Seri de 19 Kasım 2023'te kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, İsrail bandıralı tüm gemileri hedef alacaklarını açıklamıştı. 

Akabinde Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda 'Number Nine' ve 'Unity Explorer' isimli iki İsrail gemisine füze ve İHA saldırıları yapmıştı.

İsrailli denizcilik firması ZIM ise 29 Kasım 2023'te gerçekleştirdiği açıklamada, Kızıldeniz ve Umman Denizi'ndeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek, gemilerinin Mısır'da yer alan Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını bildirmişti.

Son zamanlarda Husilerin eylemlerinin akabinde çok sayıda gemicilik firması da Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma yönünde karar almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere dönük saldırılarına karşı uluslararası 'Deniz Görev Gücü' oluşturulması için görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirmiş, 18 Aralık 2023'te 'Refah Muhafızı Operasyonu' isminde çok uluslu bir misyonun kurulduğunu kaydetmişti.

Buna karşılık Husilerin lideri Husi, "ABD'nin gerilimi tırmandırmaya dönük herhangi bir eğilimi veyahut Yemen'i hedef alması karşısında asla boş durmayacaklarını" duyurmuş ve "ABD'yi, İsrail gemilerini korumak maksadıyla Kızıldeniz'i askerileştirmeye çabalamakla" itham etmişti. 

Yorumlar (0)