"Kıyamet Günü Saati" yarın güncellenecek: Dünya felakete mi yaklaşıyor?

Dünya genelinde insan kaynaklı küresel felaketlere işaret eden sembolik bir gösterge olan "Kıyamet Günü Saati," geçen yıl gece yarısından önce 90 saniyeye ayarlanmıştı. Bu sembolik saat, 23 Ocak tarihinde yeniden güncellenecek.

DÜNYA 23.01.2024, 10:19 Buse Önder
"Kıyamet Günü Saati" yarın güncellenecek: Dünya felakete mi yaklaşıyor?

Amerika merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş olan Bulletin of the Atomic Scientists, her yıl Ocak ayında Kıyamet Günü Saati'ni değerlendiriyor ve güncelliyor. Geçen yılki güncelleme ile saat, gece yarısına 90 saniyeye yaklaştırılmıştı.

Bu yıl, İsrail-Hamas savaşı devam ederken, Ukrayna'daki çatışmaların sona erme belirtisi göstermemesi ve iklim felaketlerinin devam etmesi nedeniyle, gece yarısına yaklaşmasının beklendiği belirtiliyor.

Yarın, 23 Ocak'ta gerçekleştirilecek güncelleme ile Kıyamet Günü Saati'nin 2024 için ne kadar ayarlanacağı belli olacak. İşte yarın güncellenmeden önce Kıyamet Günü Saati hakkında bilmeniz gereken her şey;

Kıyamet saati nedir?

Kıyamet Saati, dünyanın insan kaynaklı küresel felaketlere ne kadar yakın olduğunu gösteren sembolik bir saattir. Her yıl, insanlığın tamamen yok olmasına ne kadar yakın olduğumuza göre güncellenir. Saatin ileri gitmesi, insanlığın kendi kendini yok etme riskinin arttığını gösterirken, geri gitmesi ise küresel felaket risklerinin azaldığını simgeliyor.

Bu sembolik saat, Chicago merkezli Bulletin of the Atomic Scientists tarafından belirleniyor ve dünya genelindeki bilim insanları tarafından kullanılıyor.

Nükleer savaş, küresel Isınma ve biyolojik silah tehdidi

Kıyamet Günü Saati'nin arkasındaki bilim insanları, bu sembolü insanlığı potansiyel tehditlere karşı uyarmak için kullanır. Nükleer savaş, küresel ısınma ve biyolojik silahlar gibi ciddi tehditler, Kıyamet Saati'nin ayarlanmasında rol oynayan faktörler arasında yer alır.

Gece yarısı, tam anlamıyla insanlığın felakete doğru ilerlediğini simgeler. Saat gece yarısına ne kadar yaklaşırsa, insanlığın kendini yok etme riski o kadar artar. Gece yarısından geriye giderse, bu ise küresel durumun daha iyiye gittiğini gösterir.

Albert Einstein tarafından kuruldu

Bulletin of Atomic Scientists, Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer ve Manhattan Projesi'nde yer alan diğer bilim insanları tarafından 1945 yılında kuruldu. Kıyamet Günü Saati fikri, 1947'de felakete karşı küresel savunmasızlığı simgelemek amacıyla ortaya çıktı. Saat o günden bu yana 18 kez değiştirildi ve en uzun süre, 1991'de Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından 17 dakikaya ayarlandı.

Kıyamet Günü Saati'nin yarın gerçekleştirilecek güncellemesi, insanlığın karşı karşıya olduğu potansiyel tehditlere işaret eden önemli bir gösterge olacak. Saatin durumu, küresel felaket risklerinin değerlendirilmesinde ve bilinçlendirme amacıyla kullanılmaya devam edilecek.

Yorumlar (0)