Sömestr başladı, virüs tatile çıkmadı! Uzmandan ailelere uyarılar

Yarıyıl tatilinin başladığını ancak virüsün tatile çıkmadığını kaydeden Prof. Dr. Alper Şener, ailelere uyarılarını sıraladı. Enfekte haldeki çocuğun akraba ziyaretlerine ya da tatile götürülmemesi gerektiğini vurgulayan Şener, tekrarlayan hastalık riskine dikkat çekti.

SAĞLIK 23.01.2024, 10:27 23.01.2024, 10:36 Hakan Öksüz
Sömestr başladı, virüs tatile çıkmadı! Uzmandan ailelere uyarılar

Okullarda ara tatilin başlamasıyla beraber bazı aileler şehir dışına tatile çıkarken bazıları da soğuk havaya rağmen kendilerini dışarı atarak vakit geçiriyor. Soğuk algınlığı, influenza ve Kovid-19 vakalarının artışa geçtiği dönemde başlayan sömestr tatili ile ilgili Prof. Dr. Alper Şener'den uyarı geldi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi bünyesinde görev yapan Şener, "Virüs tatil yapmıyor." diyerek uyarılarını sıraladı.

"İki taraf da maske kullanmalı"

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Şener, "Tatil döneminde aile büyüklerini ve arkadaşlarınızı ziyaret edebilirsiniz ancak öksürük, titreme ve boğaz ağrısı gibi belirtiler gösteren çocuklarınızı yanınızda götürmeyin. İlla gidilecekse iki taraf da maske kullansın. Özellikle bu gibi ziyaretler nedeniyle iyileşme süreci uzayabiliyor. Enfekte iken tatile çıkmak yanlış. Zira nem ve buhar oranı yüksek kapalı alanlar ile kalabalık kış tatili bölgelerinde bulaş riski yüksek oluyor." ifadelerini kullandı.

"Hastalığın atlatılmasından birkaç hafta sonra..."

Hastalık dönemini atlatan, ateşi düşen ve kuru öksürüğü ile burun akıntısı kesilen çocukların kış tatiline çıkarılmasıyla birlikte hastalığın yeniden ortaya çıkabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Alper Şener, "Hastalığın atlatılmasından birkaç hafta sonra risk kalmadığını söyleyebiliriz. Enfekteyken tatile çıktığınızda bunu yayma olasılığınız artıyor." dedi. 

İyileşme döneminin ardından bazen çocuklarda geçmeyen kuru öksürük görülebildiğini belirten Şener, "Kuru öksürük, her zaman enfeksiyonun sürdüğüne işaret etmeyebilir. Öksürükle beraber balgam, kulak ağrısı ve baş ağrısı da varsa bakteriyel enfeksiyonla karşı karşıya kalınmış demektir. Orta kulak iltihabı, sinüzit ve zatürre başlangıcı olup olmadığını tespit etmek için doktora gitmek gerekiyor." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)