Kırgızistan'ın Çin sınırında 7,1 büyüklüğünde deprem: Artçılar sürüyor

CENC’ten yapılan açıklamada Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde 7,1 büyüklüğünde deprem olduğu açıklanırken, USGS depremi Kırgızistan'da merkez üssü Kızıl-Su olarak bildirmişti. Depremin ardından henüz can kaybı olup olmadığı açıklanmadı.

DÜNYA 23.01.2024, 09:30 24.01.2024, 09:33 Şeyda Gül
Kırgızistan'ın Çin sınırında 7,1 büyüklüğünde deprem: Artçılar sürüyor

Çin Deprem Ağları Merkezi’nden (CENC) yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Aksu ilinin Üçturfan ilçesine bağlı Vuşi kasabasında deprem oldu. 7,1 büyüklüğündeki sarsıntı, Aksu il merkezinin yaklaşık 140 kilometre batısında ve Kırgızistan ile Kazakistan sınırı yakınındaki dağlık bölgede, yerin 22 kilometre derinliğinde meydana geldiği vurgulandı. Depremde henüz can kaybı bildirilmezken, 20 köyde iki evin ve bazı ahırların yıkıldığı bilgisine yer verildi.

Artçı sarsıntılar sürüyor

Depremin ardından yapılan açıklamalarda bölgede en büyüğü 5,3 olan artçı sarsıntılar kaydedildiği bilgisine yer verildi. Ulusal basından aktarılan haberlerde, Aksu ilinden 60, Vuşi ilçesinde 10 kişilik arama kurtarma ekibi afet bölgesinde hareket ettiği kaydedildi. 800 kurtarma görevlisinin de acil durum için teyakkuza geçtiği bildirilen haberlerde, sarsıntılar sebebiyle Aksu il merkezinde vatandaşların eksi 10 dereceyi bulan soğuğa rağmen evlerini terk ederek sokaklara çıktığı vurgulandı.

Depremin, Aksu il merkezinin yanı sıra Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Hotan, Kaşgar ve Urumçi şehirlerini de etkilediği ifade edildi.

Deprem, bölge ülkelerinde de hissedildi

Deprem başta Kırgızistan olmak üzere Kazakistan ve Özbekistan’da da hissedilen şiddetli sarsıntı sebebiyle, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te halk paniğe kapılarak evlerini terk ederek sokaklara çıktı.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı depremi 4 şiddetinde açıkladı

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Kırgızistan Acil Durumlar Bakanı Boobek Ajikeyev, yerel saatle 00.09’da meydana gelen deprem sonucunda ülke genelinde hasar ve can kaybının olmadığını kaydedildi.  

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise depremin, Almatı’da 4 büyüklüğünde hissedildiğini duyurulurken, depremin hissedildiği ülkelerde insanların sokağa çıktığı görüntüler sosyal medyada yer aldı.

USGS depremi 7,0 olarak bildirmişti

Daha önce depremin büyüklüğünü 7,0 olarak bildiren ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), TSİ 21.09’da Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki merkez üssü Aksu ili olan 7,0 büyüklüğünde deprem meydana geldiği ifade edilmişti. İlk açıklamasında Kırgızistan da merkez üssü Kızıl-Su olan 7,0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurmuştu. Daha sonra merkez üssünün Çin sınırlarında olduğu açıklanmıştı.

Yorumlar (0)