Japon deprem uzmanı: Karada böylesini görmek zor

Japon deprem uzmanı Profesör Shinji Toda, Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem hakkında, "Karada yaşanan en büyük depremlerden biri. Merkez üssünün yüzeye yakın olması, hasarın boyutunu artırdı. Ortaya çıkan enerji miktarı, 1995 ve 2016'da Japonya'da yaşanan büyük depremlerden en az 10 kat daha fazla." dedi.

DÜNYA 08.02.2023, 12:54 Hakan Öksüz
Japon deprem uzmanı: Karada böylesini görmek zor

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Salı günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. Pek çok yabancı uzman, depremin büyüklüğü ve oluşumu konusunda açıklamalar yaptı. 

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili bir açıklama da Japon deprem uzmanı Profesör Shinji Toda'dan geldi. Tohoku Üniversitesindeki Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsünde görevli olan, Kahramanmaraş'taki depremler hakkında Asahi Shimbun gazetesine demeç verdi.

"Merkez üssünün yüzeye yakın olması hasarı artırdı"

Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar hakkında, "karada yaşanan en büyük depremlerden biri" yorumunu yapan Shinji Toda, "Çok büyük bir depremdi. Anadolu Levhası, Arap Levhası ve Doğu Anadolu Fay Hattı'nın sınırında gerçekleşti. Merkez üssünün yüzeye yakın olması, hasarın boyutunu artırdı." ifadelerini kullandı.

Görsel, Kandilli Rasathanesinden alınmıştır 

1995 Büyük Hanshin-Awaji Depremi ile 2016 Kumamoto Depremi'nin yeniden gündeme geldiğini belirten Toda, "Arada ciddi bir fark mevcut. Kahramanmaraş'taki depremin ortaya çıkardığı enerji miktarı, diğerlerinden en az on kat daha fazla." dedi.

Yorumlar (0)