İsrail’in Eurovision’a sunduğu ikinci şarkı da reddedildi

​​​​​​​Avrupa'da, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarılması çağrıları devam ederken, Tel Aviv hükümetinin sunduğu ikinci şarkının da siyasi mesajlar içermesi nedeniyle reddedildiği bildirildi.

DÜNYA 28.02.2024, 20:39 29.02.2024, 16:34 Buse Önder
İsrail’in Eurovision’a sunduğu ikinci şarkı da reddedildi

İsrail'in "Ynet" haber sitesinde yer alan habere göre, Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması için sunduğu ikinci şarkıyı da reddetti. "Dance Forever" adlı şarkının, İsrail'in ilk şarkısı "October Rain" gibi Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına gönderme yapması nedeniyle siyasi içerikli olduğu belirtildi.

İki şarkının da reddedilmesiyle ilgili İsrail kaynakları, EBU ile çözüm arayışında olduklarını ancak umutsuz olduklarını ifade ederken, KAN'dan yapılan açıklamada, Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar'ın ilk şarkının onaylanması talebinde bulunduğu bildirildi.

Yarışmaya katılacaklar mı?

EBU'nun, İsrail'in Eurovision'a katılmayı planladığı şarkıyı değerlendireceği ve uygunluğuna karar vereceği önceki açıklamalarda belirtilmişti. Ancak, İsrail devlet televizyonu KAN, EBU'nun reddetmesi durumunda şarkının değiştirilmeyeceğini ve İsrail'in yarışmaya katılamayacağını belirtmişti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail'in Eurovision'a katılması önemli, akıllı olmak da önemli, sadece haklı olmak değil" ifadelerini kullanmıştı.

Yarışmadan men edilmesi isteniyor

Avrupa'da İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan menedilmesi çağrıları devam ederken, Fas asıllı Kanadalı şarkıcı La Zarra, Fransa'yı temsil edeceği 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 10 Ocak'ta İsrail'in yarışmadan menedilmesi talebinde bulunarak, "Maalesef bir kez daha Filistin halkına yönelik katliamla, soykırımla, Batı Şeria ve Lübnan'da saldırılarla karşı karşıyayız." ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca, İsveç'te sanatçılar ve müzik endüstrisi yetkilileri 10 Ocak'ta 1000 kişilik bir grupla imza toplayarak, "İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan menedilmesini" talep etti. Sanatçılar, İsrail'in katılımının engellenmemesi durumunda İsveç'in yarışmadan çekilmesini istedi.

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümetini dışarıdan destekleyen sol görüşlü Podemos Partisi, Gazze'de sivil ayrımı gözetmeksizin gerçekleşen saldırıları gerekçe göstererek İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan ihraç edilmesi talebinde bulundu.

Sanatçılar çekilme talebinde bulundu

Öte yandan, İrlanda gibi bazı ülkelerde de Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrail'in katılımına karşı çıkan sanatçılar ve siyasetçilerin çağrıda bulundu. İzlanda'da ise müzisyenler derneği, Aralık ayında ulusal yayın kuruluşu RUV'un 2024 Eurovision yarışmasından çekilmesi talebinde bulunmuştu.

RUV tarafından yürütülen bir kamuoyu araştırması sonucuna göre, İzlanda vatandaşlarının yarısından fazlası, yarışmanın boykot edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Yorumlar (0)