Bakan Yerlikaya ilk kez açıkladı! Türkiye’nin huzuru nasıl sağlanıyor?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gündeme dair önemli açıklamalarda bulunarak, "9 ayda çetelere 1024 operasyon yaptık. 378 organize suç örgütü çökertildi" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 28.02.2024, 21:20 28.02.2024, 23:37 Buse Önder
Bakan Yerlikaya ilk kez açıkladı! Türkiye’nin huzuru nasıl sağlanıyor?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen Tarafsız Bölge programında Türkiye'nin huzur ve güvenliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadeledeki son durumu paylaştı ve organize suç örgütlerine yönelik operasyonlardan bahsetti.

Programda, asayiş çalışmalarındaki güncel verilere ve düzensiz göçle mücadeledeki yeni uygulamalara da değinen Yerlikaya, Türkiye'nin her bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan, ayrıca Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadaki çeşitli tehditlere karşı nasıl bir strateji izlendiğini açıkladı.

Güvenlik güçleri gece gündüz demeden aktif

Yerlikaya'nın açıklamalarından birinde, "Vatandaş kendisine üstten bakanı, kibirli olanı sevmez. Eğer kibri kırmayla ilgili inandığımız bir şey var. İnsan hakları dedik, hukuk dedik. Mesai arkadaşlarımla çalışırken, aziz milletimizin hizmetinde bulunurken, birileri kendinde suç işlemeyi ayrıcalık görüyor 'bana bir şey olmaz' diyorsa kusura bakmasın" ifadeleri dikkat çekti.

Programda ayrıca Bakan Yerlikaya, halkın güvenliğine yönelik tehditlere karşı devletin kararlılıkla ve cesaretle mücadele ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin her yerinde gece-gündüz demeden güvenlik güçlerinin aktif olduğunu belirtti. Bakan, güçlü bir kurumsal yapının olduğunu ve ceza kanununa aykırı davrananlarla karşı karşıya koyulduğunu ifade etti. Yerlikaya, Türkiye'nin huzuru için çalıştıklarını ve vatandaşların desteğini her zaman hissettiklerini aktardı.

‘Çok güçlü istihbarat ağıyla PKK'ya karşı başarılı operasyonlar’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 365 gün boyunca terörle mücadelede aktif olduğunu belirtti. Kırsalda gerçekleştirilen operasyon sayısının 17 bin 234 olduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, özellikle PKK terör örgütüne karşı etkili mücadele sonucunda örgütün bitme noktasına getirildiğini ifade etti. Şehirlerde ve kırsalda, PKK'nın sözde barınma merkezlerinde tarama faaliyetlerinin devam ettiğini aktaran Bakan, her türlü duyumun kayda alındığını ve bu bilgilerin değerlendirildiğini belirtti.

Bakan Yerlikaya, her hafta kendisine sunum yapıldığını ve bu sunumlar aracılığıyla telsiz kayıtları, duyumlar ve detaylı bilgilerin paylaşıldığını söyledi. Türkiye'nin çok güçlü bir istihbarat ağına sahip olduğunu vurgulayan Bakan, kabine içinde uyumlu bir çalışmanın sürdüğünü ve terör örgütlerine nefes aldırmadıklarını ifade etti. Terörle mücadelede elde edilen başarıların devam etmesi için kararlılıkla çalıştıklarını belirten Bakan Yerlikaya, halkın güvenliğini sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

‘Yerli teknolojilerimiz bize muazzam güç sağladı’

Ali Yerlikaya, yerli teknolojilerin ülkeye büyük güç sağladığını vurgulayarak, İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile operasyonları anlık olarak takip ettiklerini belirtti. Yerli savunma sanayisinin önemli katkıları olduğunu ifade eden Yerlikaya, duyumlar üzerine harekete geçtiklerini ve İHA'ların uzun süreler boyunca bölgede tur attığını dile getirdi. Bazı duyumlar üzerine bir yıl boyunca takip ettikleri durumlar olduğunu belirten Yerlikaya, bu süreçte kararlılıkla hareket ettiklerini ve pes etmeyeceklerini vurguladı.

DEAŞ’a karşı 210 operasyon düzenlendi

Türkiye'nin terörle mücadelede elde ettiği başarıları paylaşan Bakan Ali Yerlikaya, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) iş birliğiyle içerde ve dışarda, özellikle siber alanda bırakılan izleri başarılı bir şekilde takip ettiklerini belirtti. Terör örgütlerine karşı yapılan operasyonlarda, özellikle dini duyguları istismar eden örgütlerin fitne sokmaya çalıştığını ifade etti.

Yerlikaya, terör örgütlerine en düşük katılımın 2023'te yaşandığını ve dini duyguların istismarıyla gerçekleşen bu tür örgütlerin özgüven eksikliği içinde olduklarını söyledi. DEAŞ'la mücadelede Türkiye'nin cesur bir duruş sergileyerek bin 210 operasyon düzenlediğini, 2 bin 500 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Teröristan kurdurmayacağız" sözüne vurgu yaparak, DEAŞ'ın hala var olduğunu göstermeye çalıştığını ancak Türkiye'nin kararlı mücadelesi sonucunda sayılarının ve etkinliklerinin azaldığını ifade etti.

125 terör eylemine engel

Terör eylemlerine karşı önleyici çalışmalar hakkında da bilgi veren Yerlikaya, 125 terör eyleminin engellendiğini ve bu eylemlerden 91'inin bombalı olduğunu belirtti. Ayrıca, terör finansmanıyla mücadele kapsamında 170 operasyon düzenlendiğini, 25 milyon 174 bin TL ele geçirildiğini açıkladı.

Çetelerle mücadelede de önemli adımlar atıldığını vurgulayan Yerlikaya, 9 ay içinde 1024 operasyon yapıldığını ve 378 organize suç örgütünün çökertildiğini belirtti. Bu çetelerin popülerlik kazanmasına izin verilmeyeceğini vurgulayarak, Türkiye'nin huzur ve güvenliğini sağlama adına kararlı bir mücadele verdiklerini ifade etti.

‘Şehir eşkıyalarına geçit vermeyeceğiz’

Ali Yerlikaya, organize suç örgütleri ile mücadelede devletin kararlılığını vurgulayarak, "Popüler olsun olmasın hiçbir suç örgütü kalmayacak" dedi. Cumhurbaşkanı'nın "Şehir eşkıyalarına geçit veremeyiz" ifadesini aktaran Yerlikaya, suç örgütlerinin tek amacının para olduğunu belirterek, devlete meydan okuyan örgütlerin diz çöktürülmesinin doğal bir durum olduğunu ifade etti.

‘Devlete meydan okuyanların nefesi kesilecek’

Vali Yerlikaya, organize suç örgütlerinin yerel ya da ulusal olmasının kendileri için önemli olmadığını, vatandaşların bu örgütlerden nefret ettiğini söyledi. Operasyonların devam edeceğini belirten Yerlikaya, devlete meydan okuyan örgütlerin nefesini kesmek gerektiğini vurguladı.

Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birbirine destek olduğunu ifade eden Yerlikaya, teknik ve fiziki takibin arttığını, yasaların sadece belirli kişilere değil, herkese uygulandığını ve kibirlenmenin kaynağının paraysa bu konuda önlemler alındığını dile getirdi. MASAK, İçişleri, Siber Daire ve Adalet Bakanlığı'nın işbirliği ile suçla mücadelede başarı elde edildiğini belirten Yerlikaya, fenomenlerin nerede olduğunu sorgulayarak, bu birlikteliğin etkili çalıştığını söyledi.

Lüks araçlar emniyet tahsis edildi

Araçları Emniyet'e getirme uygulamasından bahseden Yerlikaya, araç markalarının Emniyet'e yakıştığını belirterek, bu uygulamanın Türkiye genelinde ses getirdiğini ifade etti. Uyuşturucu tacirlerinin teröristlerden daha tehlikeli olduğunu söyleyen Yerlikaya, uyuşturucuyla mücadele kapsamında sokak satıcılarına yönelik çalışmalara vurgu yaparak, "Uyum" adlı yazılım aracılığıyla vatandaşlardan destek istedi. Bu küçük arzın sokak satıcılarıyla mücadelede 81 milyonun işbirliği yapmasını isteyen Yerlikaya, 9 ay içinde 107 ton uyuşturucu ele geçirildiğini belirtti.

Son olarak, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün tamamlanması sürecine değinen Yerlikaya, ilgili bakanlıklarla yapılan çalışmaların sonuçlandığını ve huzur uygulamalarını artırarak Türkiye'nin güvenliğini sağlama noktasında önemli adımlar atacaklarını ifade etti.

Yorumlar (0)