İsrail medyası: 'Türkiye doğrudan harekete geçiyor'

Ankara'nın hazırlandığı yaptırımları duyuran İsrail medyası, İsrail'i defalarca diplomatik alanda hedef alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir hamleye giriştiğini yazdı.

DÜNYA 22.01.2024, 11:26 22.01.2024, 11:29 Buse Önder
İsrail medyası: 'Türkiye doğrudan harekete geçiyor'

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'e karşı Hamas savaşı nedeniyle ekonomik önlemler alma kararı aldığını bildiren bir habere yer verdi. Gazete, Ankara'nın hazırladığı yaptırımları sayfasına taşıyarak, Türkiye'nin İsrail'e karşı diplomatik tutumunda önemli bir değişiklik yapma kararı aldığını aktardı.

Jerusalem Post'a göre, Türkiye artık İsrail ile ticarete destek vermeyecek ve şirketlere sunulan desteği geri çekecek.

İsrail ihracat listesinden çıkarıldı

En önemli adımın ise İsrail'in ihracat limanları listesinden çıkarılması olduğu belirtildi. Gazete, bu ekonomik yaptırımları "stratejik bir hamle" olarak tanımlayarak, iki ülke arasındaki ticaretin aktif şekilde etkileneceğini ifade etti.

İsrail ve Türkiye arasındaki gerilimin son olaylarla birlikte yoğunlaştığını belirten Jerusalem Post, özellikle İsrailli futbolcuların gözaltına alınıp sınır dışı edilmesi gibi gelişmelerin gerilimi artırdığına dikkat çekti. Haberde, bu durumun Türkiye'nin İsrail'e yönelik tutumundaki değişikliği tetiklediği ve ekonomik yaptırımların bir sonucu olarak ortaya çıktığı vurgulandı.

Ne olmuştu?

Türkiye'de futbol sahnesi geçtiğimiz haftalarda İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin yansımalarıyla sarsılmıştı. Antalyaspor'un oyuncusu Sagiv Jehezkel Trabzonspor maçında yaptığı gönderme sonrasında sınır dışı edilmiş ve bu olayın ardından Başakşehir'in İsrailli futbolcusu Eden Karzev tutuklanmıştı.

Karzev, sosyal medya hesabından İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 100. gününe atıfta bulunan bir paylaşım yapması nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınmış ancak futbolcunun ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı belirtilmişti.

Ancak Başakşehir Kulübü, Karzev'in kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın ülkenin hassasiyetlerine aykırı olduğunu belirterek, kulüp disiplin talimatlarını ihlal ettiği gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatmış, ayrıca, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da İsrailli futbolcular Sagiv Jehezkel ve Eden Karzev'i "ideolojik propaganda" nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk etmişti.

Yorumlar (0)