İsrail'den Hamas'a kritik teklif

İsrail'in, Hamas'ın elindeki bütün tutsakların salıverilmesi karşılığında Gazze'deki saldırılarına iki ay ara vermeyi teklif ettiği kaydedildi.

DÜNYA 23.01.2024, 00:19
İsrail'den Hamas'a kritik teklif

ABD basınında yer alan haberde, İsrail'in Hamas'a yeni bir 'ateşkes' teklif ettiği belirtildi. 

İsrail yönetiminin Hamas'ın elindeki tutsakların hepsinin salıverilmesi karşılığında Gazze Şeridi'ne dönük saldırılarına iki ay ara vermeyi teklif ettiği vurgulandı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes ihtiva etmeyen öneriyi Mısır ve Katar vasıtasıyla ilettiği kaydedilen haberde, İsrailli yetkililerin Hamas'tan cevap beklediklerini fakat ilerleyen günlerde ilerleme kaydedilebileceği hususunda temkinli bir iyimserlik içinde olduklarının altını çizdikleri aktarıldı.

Bahse konu haberde, İsrailli yetkiler, tutsak takası mutabakatına varılırsa birinci aşamada öncelikli olarak kadınların, 60 yaşın üstü erkeklerin ve sağlık durumları kötü olan esirlerin salıverilmesinin planlanacağını ifade etti.

Sonraki aşamalarda ise kadın askerlerin, asker olmayan 60 yaşın altındaki erkeklerin, İsrailli erkek askerlerin ve tutsakların cansız bedenlerinin teslim edilmesinin yer alacağı belirtildi.

İsrailli yetkililerin, önerilen tutsak takası mutabakatı doğrultusunda, Hamas ve İsrail'in, her bir İsrailli rehine karşılığında kaç Filistinli rehinenin salıverileceği hususunda evvelden anlaşacağını ve akabinde bu Filistinli tutsakların adları hususunda ayrı müzakerelerin gerçekleştirileceğini bildirdiği aktarıldı.



Gazze Şeridi'ndeki İsrailli tutsaklar

Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e yönelik 7 Ekim 2023 tarihinde geniş kapsamlı saldırı düzenlemiş, çok sayıda İsrailli tutsak alınmıştı.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverilmişti. 

İsrail'e göre, şu anda Gazze'de hala 136 İsrailli tutsak bulunuyor.

Yorumlar (0)