Milli çipte kritik eşik dönülüyor

Elektronik aygıtları kontrol etmek için tasarlanan ve üretilen milli mikrodenetleyici çip ÇENTİK, yurt dışında ve içinde yüksek adetlerde üretilerek kullanıma sunulmaya başlıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.01.2024, 00:56
Milli çipte kritik eşik dönülüyor

YONGATEK Microelectronics, 2014'te ülkemizin çip tasarım ve üretim merkezi olmak için kuruldu. 

Mikrodenetleyici olarak nitelendirilen çipler için ülkemizin sahip olduğu yüksek potansiyelden hareket eden YONGATEK, ÇENTİK adıyla bu alandaki ilk ürün serisini oluşturdu.

Yurt dışından gelen sipariş doğrultusunda ilk parti üretimi bitiren ve paketlenmekte olan ÇENTİK, yakında Dubai merkezli kullanıcıya ulaştırılacak. ÇENTİK böylelikle ilk göreviyle ihracat başarısına da ulaşmış olacak.



Beyaz eşyalara milli çip

Ülkemizde beyaz eşya sektörünün öncü şirketlerinden biriyle anlaşma sağlayan YONGATEK, ÇENTİK ile beyaz eşyalarda kullanılan yabancı ürünün yerine kullanılacak.

Görece daha basit ve ucuz olan, robotik uygulamalar ve beyaz eşyalarda tercih edilen bu çip türü çok yüksek adetlerde tüketiliyor.

YONGATEK, beyaz eşya üreticisi ile sağladığı anlaşma çerçevesinde senede yaklaşık olarak 25 milyon tane ÇENTİK teslimatı gerçekleştirecek. İki Türk firmasının anlaşması doğrultusunda milli çip tasarım ve üretiminde ilk defa bu sayılara çıkılacak.

Üretim çalışması Avrupa'nın en önde gelen mikroelektronik araştırma merkezi IMEC'in üzerinden Tayvan'daki TSMC'de sürdürülecek. Üretimi tamamlanacak olan çipler YONGATEK ve kullanıcı şirketçe test edilecek. Örnek ürünlere konumlandırılacak çiplerle saha testleri yapılacak.

Üretimlerin akabinde belirlenen hedef fiyatlarla çiplerin teslimatı gerçekleştirilecek. Seri üretimden çıkan ÇENTİK çiplerinin önümüzdeki senenin sonunda beyaz eşyalardaki yerini alması amaçlanıyor.

ÇENTİK, ayrıca yurt dışında ve içinde IoT (nesnelerin interneti), otomotiv ve robotik alanlarında kullanılabilecek temel bir ürün gereksinimini karşılayacak.

Yorumlar (0)