İsrail basınından dikkat çeken iddia ortaya atıldı! Ateşkes mi düşünülüyor?

İsrail basınında yer alan iddialara göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nde ölü veya diri 33 rehinenin serbest bırakılmasını da içeren bir esir değişimi anlaşmasını Hamas'la kabul ettiği öne sürüldü.

DÜNYA 02.06.2024, 10:58 Melina Ay
İsrail basınından dikkat çeken iddia ortaya atıldı! Ateşkes mi düşünülüyor?

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda, en az 15 bini çocuk ve 10 binden fazlası kadın olmak üzere 36 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Sivil altyapı yok edilerek halkın sığındığı hastaneler, ibadethaneler ve eğitim kurumları hedef alındı; enkazların altında hâlâ binlerce ölü olduğu bildiriliyor.

İsrail ile Hamas anlaştı mı?

İsrail'in resmi yayın kuruluşu KAN'ın adı açıklanmayan bir siyasi kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail ilk aşamada ölü veya diri 33 rehinenin serbest bırakılmasını, ikinci aşamada ise savaşın sona erdirilmesini öngören bir anlaşmayı kabul etti. Kaynağa göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın önerisiyle 42 gün sürecek olan ilk aşamada, askerler, kadınlar ve yetişkinler dahil olmak üzere rehinelerin canlı veya ölü olarak serbest bırakılması planlanıyor.

Kalıcı ateşkes sinyalleri

Rehineler, 6 hafta boyunca gruplar halinde serbest bırakılacak. Bunun sonunda İsrail ile Hamas arasında kalıcı ateşkes, yani savaşın sona erdirilmesi konusunda müzakereler başlayacak ve ardından anlaşmanın ikinci aşamasına geçilecek. İsrailli kaynağa göre, ikinci aşamada askerler ve erkekler de dahil olmak üzere tüm rehineler serbest bırakılacak; ancak iki taraf arasında savaşın tamamen durdurulmasına yönelik bir anlaşma yapılmadıkça bu gerçekleşmeyecek. Üçüncü aşamada ise ölen tüm rehinelerin cenazeleri teslim edilecek.

Rehinelerin serbest bırakılması öngörülüyor

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, İsrail'in 3 aşamalı yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtti. İlk aşamada, 6 haftalık bir ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesi ve tarafların ellerindeki rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması öngörülüyor.

Biden, çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişi içeren ikinci aşamada, erkek askerler de dahil olmak üzere kalan tüm canlı rehinelerin serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini ve geçici ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşeceğini belirtti. İkinci aşamada, taraflar tüm konularda anlaşmaya varır ve ateşkes kalıcı hale gelirse, üçüncü aşamaya geçilecek. Bu aşamada, Gazze'nin yeniden inşa süreci başlayacak ve tarafların elinde kalan ölü rehineler teslim edilecek.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki tüm hedefler gerçekleştirilene kadar savaşın devam etmesinde ısrarcı olduğunu belirtti. Hamas ise, İsrail'in sunduğu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle ilgili önerilere olumlu baktıklarını duyurdu.

Yorumlar (0)