İşgal edilen kentte yerinden edilenlerin sayısı milyonları aştı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'da süren iç savaş nedeniyle yerinden edilen insan sayısının 10 milyonu geçtiğini açıkladı. Bu durum, ülkenin iç savaştan kaynaklanan insani krizinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

DÜNYA 10.06.2024, 22:01 11.06.2024, 16:04 Melina Ay
İşgal edilen kentte yerinden edilenlerin sayısı milyonları aştı

IOM Sözcüsü Mohammedali Abunajela, Sudan'daki yerinden edilme krizine dair açıklamalarda bulundu. Sudan'da süregelen çatışmalar sonucunda, ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 10 milyonu geçtiğini belirten Abunajela, “Sudan'dan ayrılmak zorunda kalan 2 milyondan fazla insan, genellikle komşu ülkeler olan Çad, Güney Sudan ve Mısır'a sığındı” diye konuştu.

Sudan'daki iç savaşın detayları

Sudan'da Ömer el Beşir'in 30 yıllık yönetimi, halk ayaklanması sonucu devrildikten sonra, sivillerin katılımıyla kurulan hükümete karşı ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından ortak bir darbe gerçekleştirildi. Bu iki güç arasındaki çatışmalar bir yılı aşkın süredir sürüyor. Nisan 2023'te başlayan ve Sudan'ın pek çok eyaletine yayılan çatışmalarda, ordu kuzey ve doğu bölgelerinde kontrolü elinde tutarken, HDK batı ve güney eyaletlerinde etkinliğini sürdürüyor.

Sudan'da süregelen savaşın sona erdirilmesi amacıyla Suudi Arabistan ve ABD'nin öncülüğünde Cidde'de yapılan müzakereler, Mısır'ın liderliğindeki komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'daki görüşmeler sonuç vermedi. Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 16 binden fazla insan hayatını kaybetti, 25 milyondan fazla kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Ülkede, dünyadaki en büyük yerinden edilme ve açlık krizlerinden biri yaşanıyor.

Yorumlar (0)