İran'a büyük darbe: 85 ayrı nokta vuruldu

ABD ve İngiliz ordusu gece saatlerinde Yemen'deki Husileri bir kez daha bombaladı. Saldırı sonrası açıklamalarda bulunan yetkililer Suriye ve Irak'ta İran'a ait vurulan hedeflerin sayısının 100'e yaklaştığını duyurdu.

DÜNYA 04.02.2024, 10:38 Buse Önder
İran'a büyük darbe: 85 ayrı nokta vuruldu

ABD Hava Kuvvetleri, Yemen'in başkenti Sana'da gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla dikkat çekti. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, saldırıda füze rampaları ve radarların hedef alındığı belirtilirken, CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) ise özellikle İnsansız Hava Araçları (İHA) ve ABD donanmasına yönelik kullanılması planlanan helikopter ve füzelerin imha edildiğini açıkladı.

Ayrıca, CENTCOM saldırılarda 125'ten fazla güdümlü bomba kullanıldığını duyurdu.

Saldırılarda siviller de hayatını kaybetti

Saldırı sonrasında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaptığı açıklamada, ABD'nin bölgedeki çatışma ortamının yayılmasını engellemek için çalışmaya devam edeceğini ancak ülkenin kendi güvenliği ve vatandaşlarını korumak adına tüm önlemleri alacağını belirtti.

Irak hükümeti ise sınırlarındaki saldırılarda aralarında sivillerin bulunduğu en az 16 kişinin öldüğünü açıkladı.

ABD saldırı niyetinde değildi

Dış politika uzmanları, Beyaz Saray'ın misilleme için bekleyerek, İran'a yönelik saldırılarda yer alan personelini geri çekme olanağı tanıdığını ve bu durumun iki ülke arasındaki doğrudan çatışma riskini azalttığını belirtti.

ABD'nin eski savunma bakanı yardımcısı Mick Mulroy, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Beyaz Saray, bu strateji ile İran destekli milislerin ABD kuvvetlerine yönelik saldırma yeteneğini azalttı ve gerilimi tırmandırmadı. Ancak bu misilleme, caydırıcı bir etkisi olmayacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Mulroy, bu tür bir misilleme stratejisinin nihai faydasının ABD ile İran arasında doğrudan bir savaşı önlemek olduğunu ifade ederken, Washington Körfez Ülkeleri Enstitüsü'nden Hussein Ibish ise misilleme stratejisinin gecikmesinin, ABD'nin İran topraklarına yönelik bir saldırı niyetinde olmadığını gösterdiğini değerlendirdi.

Yorumlar (0)