İngiltere faiz politikasını açıkladı: Son 20 yılın zirvesi

Politika faizi için 50 baz puan artışı sağlayan İngiltere Merkez Bankası (BoE), yüzde 2,25 oranı ile son 14 senenin en yüksek düzeyini görmüş oldu.

DÜNYA 22.09.2022, 16:24
İngiltere faiz politikasını açıkladı: Son 20 yılın zirvesi

Politika faiz arttırımı için 50 baz puan belirleyen İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2,25 oranı ile son 14 senenin zirvesine ulaştı.

Fazla oy aldı, 50 baz puan arttı

BoE Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından yayınlanan karar bildirisinde, kurulun üç mensubunun 75 baz, beş mensubunun ise 50 baz puan politika faizi arttırılması yönünde oy verdiği tespit edildi.

İngiltere’de enflasyonun ağustos dönemindeki rapora göre ekim döneminde yüzde 11’in hemen altında bir düzeyde gerçekleşmesinin tahmin edildiğinin ifade edildiği karar bildirisinde, bu duruma rağmen enerji fiyatlarında meydana gelen yükselişin dolaylı ve doğrudan yansıtılmasıyla ilerleyen aylarda enflasyonun yüzde 10 düzeyleri üstünde görülmesi, ardından ise düşüş yaşamasının tahmin edildiği aktarıldı.

7 defa faiz yükseltildi

Bu şekilde BoE, geçtiğimiz senenin aralık döneminden bu zamana kadar ülkede son 40 senenin en yüksek düzeyindeki enflasyonun kontrol altına alınması düşüncesiyle 7 defa faiz yükseltme kararı vermiş oldu. İngiltere’de enflasyon ağustos ayında senelik bazda yüzde 9,9 düzeyine ulaşmıştı.

Yorumlar (0)