Güney Kore ile Kuzey Kore arasında ‘balon gerilimi’ devam ediyor

Güney Kore'deki bir aktivist grubu, Kuzey Kore'nin 'çöp balonları' göndermesine karşılık olarak Kuzey Kore'ye propaganda broşürleriyle dolu büyük balonlar gönderdi.

DÜNYA 06.06.2024, 13:22 07.06.2024, 09:00 Melina Ay
Güney Kore ile Kuzey Kore arasında ‘balon gerilimi’ devam ediyor

Güney Kore'deki aktivistlerin, Kuzey Kore karşıtı propaganda balonları göndermesiyle başlayan "balon savaşları" yoğunlaştı. Perşembe günü, Özgür Kuzey Kore Hareketi adlı bir grup Kuzey Koreli sığınmacı, 200 bin broşür, ABD doları banknotları ve K-pop videoları içeren flash belleklerle dolu 10 büyük balonu Kuzey Kore'ye gönderdi. Bu broşürler, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un rejimini eleştiriyordu.

Eleştiri yağmuruna tutuldular

Yonhap'ın haberine göre, Özgür Kuzey Kore için Mücadele Edenler (FFNK) Grubu'nun Başkanı Park Sang-hak, Kuzey Kore'ye gönderilen balonlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Park, yaklaşık 10 büyük balonun başkent Seul'ün kuzeydoğusundaki Pocheon'dan Kuzey Kore'ye gönderildiğini ve bu balonlarda Pyongyang yönetimini eleştiren 200 bine yakın broşür, dolar banknotları ve K-Pop içerikli USB belleklerin bulunduğunu belirtti. Balonlar, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un rejimine yönelik eleştirileri içeriyordu.

Güney’den Kuzey’e tepki

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Anma Günü'nde savaş döneminde hayatını kaybeden askerler için düzenlenen törende konuştu. Yoon, Kuzey Kore'nin provokasyonlarına karşı seyirci kalmayacaklarını, bu konuda uluslararası toplumla işbirliğini artıracaklarını ve askeri açıdan hazırlıklı olacaklarını belirtti. “Hükümet, Kuzey Kore'den gelen tehditleri asla göz ardı etmeyecektir” ifadesini kullanan Yoon, bu konuda kararlı olduklarını vurguladı.

Geçmişte yaşanan gerilimler

Güney Kore, 29 Mayıs'ta Kuzey Kore'nin içinde çöp bulunan 150'den fazla balon gönderdiğini duyurmuştu. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong ise bu balonları “ifade özgürlüğü” olarak nitelendirmişti. Bunun üzerine Güney Kore, Kuzey'in bu eylemini ve Kim Yo-jong'un açıklamasını kınadı. 2 Haziran'da Güney Kore, Kuzey Kore'nin içinde "çöp" bulunan yaklaşık 720 balon daha gönderdiğini bildirdi.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 4 Haziran'da Kuzey Kore'nin bu balonlu provokasyonlarına karşılık, 2018'de imzalanan ve askeri gerilimleri azaltmayı amaçlayan Koreler Arası Anlaşma'yı askıya aldıklarını açıkladı.

Yorumlar (0)