Gazze için 3 farklı senaryo: Ateşkes ilan edilse bile binlerce kişi ölecek

​​​​​​​İngiltere ve ABD üniversitelerinde yürütülen bir araştırma, Gazze'deki durumun üç farklı senaryoda nasıl evrilebileceğini analiz etti. Araştırmanın sonuçlarına göre, ateşkes ilan edilse bile, ağustos ayına kadar Gazze'de salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi sebeplerden dolayı 11,580 kişinin hayatını kaybetmesi öngörülüyor.

DÜNYA 21.02.2024, 11:10 Buse Önder
Gazze için 3 farklı senaryo: Ateşkes ilan edilse bile binlerce kişi ölecek

Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal İlaçlar Okulu bünyesinde faaliyet gösteren İnsani Krizlerde Sağlık Merkezi ve Johns Hopkins Üniversitesi İnsani Sağlık Merkezi, Gazze'deki durumun üç farklı senaryoda nasıl değişebileceğini analiz eden bir rapor yayımladı.

Rapor, ateşkes ilan edilen bir ortamda, mevcut saldırıların devam ettiği durumda ve saldırıların şiddetinin arttığı senaryolara göre Gazze'deki toplum sağlığının 7 Şubat-6 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki projeksiyonlarını ortaya koydu.

3 senaryoda neler değişecek?

Ateşkes ilan edilen senaryoda, savaşın etkileri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen nedenlerden dolayı 6,550 kişinin hayatını kaybedeceği tahmin edilirken, mevcut durumun devam etmesi durumunda ölü sayısının 58,260'a, saldırıların şiddetinin artması halinde ise 74,290'a çıkacağı öngörüldü.

Raporda, salgın hastalıkların etkisiyle birlikte ateşkes ortamında önümüzdeki 6 ayda (Ağustos'a kadar) Gazze'de 11,580 kişinin yaşamını yitireceği ifade edilirken, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayısının 66,720'ye, şiddetin artması halinde ise 85,750'ye ulaşabileceği tahmin edildi.

Gelecek 6 ayda, çocukların ölümleri yüzde 34'ünü oluşturacak

Rapora göre, gelecek 6 ay içinde salgınlar nedeniyle en yüksek ölüm oranları kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjit gibi hastalıklardan kaynaklanacak.

Ateşkesin sağlandığı bir ortamda, Gazzelilerin ölümünde başlıca etkenin bulaşıcı hastalıklar olduğuna vurgu yapılırken, mevcut durumda veya şiddetin arttığı bir ortamda yaralananların bulaşıcı hastalıklara yakalanmasının büyük sayıda ölüme neden olabileceği belirtildi.

En olumlu senaryoda su, sağlık, beslenme ve barınma koşullarının iyileşmesinin zaman alması, ölüm oranlarını artırabileceği ifade edildi.

Raporun öne çıkardığı bir diğer nokta ise gelecek 6 ay içinde hayatını kaybedenlerin yüzde 34'ünün 0-15 yaş arasındaki çocuklardan, yüzde 57'sinin ise erkeklerden oluşacağı oldu. Ayrıca, tüm senaryolarda anne, yeni doğan ve ölü doğum sayılarında bir artış beklendiği bildirildi.

Yorumlar (0)