F-16 satışına yeşil ışık: Türkiye ve NATO'nun çıkarlarını desteklenecek

ABD yönetimi, İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM'de onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve Türkiye'ye F-16 satışının ABD'nin, Türkiye'nin ve NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

DÜNYA 24.01.2024, 12:58 24.01.2024, 13:02 Buse Önder
F-16 satışına yeşil ışık: Türkiye ve NATO'nun çıkarlarını desteklenecek

ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını ve Türkiye'ye F-16 satışını memnuniyetle karşıladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi yaptığı açıklamada, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna yönelik desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Yetkili, "F-16 satışı NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracak ve ABD'nin ulusal çıkarlarına uygundur. Kongre ile bu konuda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 filosunun güncellenmesine olan desteğini vurgulayarak, bu satışın NATO içinde iş birliğini güçlendireceğini ve ulusal çıkarlara uygun olduğunu belirtti.

‘Ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecek’

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğinin ABD tarafından memnuniyetle karşılandığını ve İsveç'in NATO'ya ek bir güç katacağını ifade etti. Sözcü, "Başkan Biden uzun süredir Türkiye'nin F-16 modernizasyonuna destek veriyor. Bu olası satış, ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir" açıklamasında bulundu.

Kongrenin dış ülkelere silah satışında önemli bir rol oynadığını belirten sözcü, bazı Kongre üyelerinin İsveç'in üyeliğinin onayının Ankara'ya F-16 satışı öncesinde kilit bir değerlendirme olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

‘İsveç ittifakı güçlendirecek’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya üyelik protokollerini onaylayan kararını takdirle karşılamaktadır. İsveç'in üyeliği, ittifakı daha güçlü ve her zamankinden daha birleşmiş hale getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)