Çin’in Uygur Türkleri politikası Japon Dışişleri’nin raporuna da yansıdı

Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2021 raporunda Çin’in, Hong Kong ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde insan hakları ihlalleri yaptığı kaydedildi.

DÜNYA 28.04.2021, 11:19 28.04.2021, 17:13
Çin’in Uygur Türkleri politikası Japon Dışişleri’nin raporuna da yansıdı

Raporda, Japonya’nın Çin ile olan ikili ilişkilerinin en önemli başlıkları arasında Uygur Türklerine ve Hon Kong’daki insanlara karşı yapılan ihlallerinde bulunduğu ifade edildi.

Çin denizindeki yayılmacı hareketlere de yer verildi

Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2021 raporunda, Çin'in Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'ndeki askeri olarak yayılmacılık eylemlerine ilişkin endişelere vurgu yapıldı.

Dışişleri Bakanlığının hazırladığı "2021 Diplomatik Bluebook" yıllık gelişmeleri gösteren raporunda, Çin’in şeffaf olmayan şekilde Asya bölgesindeki statükoyu değiştirmek maksadıyla tek taraflı bir şekilde askeri faaliyetlere kalkıştığı belirtildi.

Çin’in faaliyetleri endişe oluşturuyor

Çin yönetiminin kakıştığı bu askeri faaliyetlerin bölge istikrarı konusunda endişeler yarattığı kaydedilen raporda Çin’in yayılmacılığına karşı kurulan "Quad" ittifakının ne kadar önemli olduğuna da vurgu yapıldı.

Raporda, ABD, Hindistan ve Avustralya ile yürütülen ittifakın, hukukun üstünlüğünü temel alan ve seyrüsefer serbestîsi anlaşmasının uluslararası toplum tarafından da desteklendiği kaydedilirken 1 Şubat'ta Çin'de yürürlüğe giren yabancı gemilere karşı güvenlik birimlerine silah kullanma yetkisi veren yasa da eleştirildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Tokyo ziyaretinin ertelenmesinden sonra koronavirüs salgını nedeniyle bu konuda yeni bir hazırlık yapılmadığını belirtilirken ABD ile olan güvenlik ittifakı için de "Japonya’nın güvenlik ve diplomatik politikalarının köşe taşı” değerlendirmesi yapıldığı ve ittifakın her zamankinden daha kuvvetli hale geldiğine ilişkin ifadelerin yer aldığı görüldü.

Yorumlar (0)