Çin’de askeri darbe mi oluyor? Sosyal medyayı karıştıran iddia…

ABD’de yaşayan Çinli gazeteci Jennifer Zeng, Çin’de ordunun yönetime el koyduğunu ve hükümetin devrildiğini iddia etti. Zeng yayımladığı haberde, “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tutuklandı ve ev hapsinde tutuluyor” iddiasında bulundu. 

DÜNYA 24.09.2022, 16:16
Çin’de askeri darbe mi oluyor? Sosyal medyayı karıştıran iddia…

Çinli gazeteci Jennifer Zeng’in duyurduğu iddialar, uluslararası kamuoyunda büyük merak uyandırdı. Twitter ve Youtube hesapları üzerinden Çin’de darbe yapıldığını öne süren Zeng, Çin Devlet Başkanı Xi Jimping ve bazı hükümet yetkililerinin de tutuklandığını söyledi. Zeng’in bu iddiaları, sosyal medyada kısa sürede milyonlarca kişiye yayıldı. 

Çin ordusunun Pekin’e ilerlediğini öne sürdü

Sosyal medya hesabı üzerinden, askeri araçların geçiş yaptığı bir videoyu paylaşan Zeng, “Çin ordusuna ait araçlar Pekin’e doğru ilerliyor. Konvoyun uzunluğu yaklaşık olarak 80 kilometre. Edinilen bilgilere göre Xi Jinping, bazı ordu komutanları tarafından tutuklandı ve şu an ev hapsinde, gözetim altında tutuluyor” ifadelerine yer verdi. Muhalif gruplara yakınlığı ile bilinen Zeng’in iddiaları, resmi makamlar tarafından doğrulanmadı. 

İddiaları doğrulanmayınca bir açıklama daha yaptı

Çin’de yaşayan Türkler de gündemi sarsan iddia sonrası sosyal medya hesapları üzerinden videolar paylaşarak Pekin’de herhangi bir hareketlilik olmadığını ve hayatın normal akışında devam ettiğini belirttiler. İddialarının doğrulanmaması üzerine bir açıklama daha yapan Zeng, “Çinli bir amiralin ailesi ile görüştüm. Kendileri Xi Jinping’in tutuklanmadığını söylediler. Paylaştığım haberlerdeki iddiaları bana Çin Demokrasi Partisi Genel Başkanı Xie Wanjun verdi. Bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)