Çifte vatandaşlıkta yeni dönem: Neler değişecek?

Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı ve 27 Haziran'da yürürlüğe girecek. Yasa değişikliği ile ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek ve çifte vatandaşlara zorunlu seçim yapma baskısı yaratan "opsiyon modeli" tamamen ortadan kaldırılacak.

DÜNYA 26.03.2024, 16:19 27.03.2024, 09:17 Buse Önder
Çifte vatandaşlıkta yeni dönem: Neler değişecek?

Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran "Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" resmi olarak onaylandı ve Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalandı. Yasanın, bugün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 27 Haziran'da yürürlüğe gireceği belirtildi.

Alman hükümeti tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Federal Meclis'te 19 Ocak'ta 382 oyla kabul edilmiş ve 2 Şubat'ta da Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) onaylanmıştı.

Yeni yasa ile neler değişecek?

Yasa değişikliğiyle, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına geçebilecekler. Yasa detayları şu şekilde;

Alman vatandaşlığına geçmek için gereken yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda gösterdikleri okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi çabaları nedeniyle bu süre 3 yıla düşürülecek.

Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan "opsiyon modeli" tamamen kaldırılacak.

Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşlığına ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde hak kazanabilecek.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekecek.

İşgücü Anlaşması kapsamında gelen işçiler için vatandaşlığa girişte yapılan yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak.

Alman vatandaşlığına kabul edilmek isteyenlerin, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi insanlık dışı eylemlerde bulunmamaları ve Almanya'nın tarihsel sorumluluğunu kabul etmeleri gerekecek.

Çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar vatandaşlık başvurusu yapamayacaklar.

Bu yeni yasa değişikliği, Almanya'daki göçmenlerin entegrasyonunu ve vatandaşlık süreçlerini daha etkili ve adil hale getirmeyi amaçlıyor.

Yorumlar (0)