California eyaletinden Trump kararı! Seçimlere girebilecek mi?

Colorado ve Maine eyaletinin aldığı kararlara göre Cumhuriyetçi Donald Trump, 5 Mart 2024'te yapılacak ön seçimlere katılamayacak. Trump'ın adının, California'daki ön seçimlerde de oy pusulalarında yer almayacağı ileri sürülmüştü. Trump'ın eyaletteki ön seçimlere gireceğini kaydeden California Eyalet Sekreteri Shirley Weber, "Bir adayın oy pusulasından çıkartılması, hafife alınacak bir karar değil." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 30.12.2023, 00:06 Hakan Öksüz
California eyaletinden Trump kararı! Seçimlere girebilecek mi?

ABD'de 2024 yılında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken Cumhuriyetçilerin en popüler adayı olan Trump'ın yarışa girip giremeyeceği merak konusu oldu. 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınında oynadığı rol nedeniyle Donald Trump'ın, başkanlık seçimlerine giremeyeceği iddia ediliyordu.

Demokratların Trump çağrısına mahkemeden ret

California Vali Yardımcısı Eleni Kounalakis başta olmak üzere pek çok Demokrat vekil, Trump'ın adının California'daki oy pusulalarından çıkartılmasını talep etmişti. Önceki gün talepleri değerlendiren Michigan Yüksek Mahkemesi, Trump'ın eyalette 2024 başkanlık seçimlerine girebileceğini bildirmişti.

Eyalet Sekreteri Shirley Weber: "Trump eyalette ön seçimlere girecek"

Trump'ın, California eyaletinde oy pusulasından çıkartılıp çıkartılmayacağına ilişkin son kararı verecek olan en yetkili kişinin, Eyalet Sekreteri Shirley Weber olduğu kaydedildi. Weber, Trump'ın adının, 5 Mart 2024’te gerçekleştirilecek ön seçim pusulalarında yer alacağını vurguladı.

Shirley Weber: "Siyasi görüş farklılıklarından daha önemli bir şey söz konusu"

Demokratik seçimleri korumanın önemine vurgu yapan Weber, "Siyasi farklılıklardan daha üstte olan bir şey var; o da seçimlerin demokratik kalmasını sağlamak. Bir adayın oy pusulasından çıkartılması, hafife alınacak bir karar değil." dedi.

Colorado ve Maine eyaleti: "Trump ön seçime katılamaz"

Colorado Yüksek Mahkemesi, Kongre baskınındaki rolü nedeniyle Trump'ın eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağını bildirmişti. 20 Aralık'ta yaptığı açıklamayla kamuoyunda şaşkınlığa neden olan mahkeme, Trump'ı "başkaldırı ve isyan" ile suçlamıştı. Dün benzer bir karar alan Maine eyaleti, Trump'ın eyalette ön seçimlere katılamayacağını duyurmuştu.

Yorumlar (0)