BM'den uyarı! Gazze'de nüfusun dörtte biri kıtlığın eşiğinde

BM yetkilileri, Gazze'de yaşayanların tamamının gıda yardımına muhtaç durumda olduğunu ve nüfusunun dörtte birinin kıtlığın sınırında olduğunu açıkladı.

DÜNYA 28.02.2024, 01:58 Buse Önder
BM'den uyarı! Gazze'de nüfusun dörtte biri kıtlığın eşiğinde

BM Güvenlik Konseyi'nde "Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması" başlığı altında yapılan toplantıda, Gazze'de gıda güvensizliğinin yarattığı riskler ele alındı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina, Gazze halkının çatışma nedeniyle ciddi düzeyde gıda güvensizliği ve yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Martina, yoğun çatışmalar, gıda ve temel hizmetlere erişimde azalma, temel tesislere yetersiz izolasyon gibi nedenlerle Gazze'de felaket seviyesinde 378 bin kişinin bulunduğunu açıkladı.

Kısıtlamalar devam ediyor

İsrail'in uyguladığı kuşatmanın gıda ürünleri, elektrik ve yakıtı kısıtladığını ifade eden Martina, aynı zamanda su kısıtlamasının devam ettiğini belirtti. Martina, Gazze'deki su tedarikinin yüzde 7 seviyesine gerilediğini ve yeraltı suyunun yüzde 97'sinin insan tüketimine uygun olmadığını vurguladı. Martina, çatışmaların öncesinde Gazze'nin kendi gıda üretimine sahip olduğunu ancak mevcut durumun bunu ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

2,2 milyon kişi gıdaya ulaşamıyor

Gıda ve Tarım Örgütü'nün yanı sıra Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau da Gazze'de neredeyse 2,2 milyon kişinin gıda yardımına muhtaç olduğunu belirtti. Skau, ateşkes durumunda WFP'nin operasyonlarını genişletebileceğini ancak temel gıda ürünlerinin yeterli düzeyde sağlanamamasıyla kıtlık riskinin arttığını ifade etti.

Gazze'nin kuzeyine yönelik yardım konvoylarının saldırıya uğraması nedeniyle operasyonların askıya alındığını açıklayan Skau, bölgedeki durumun felaket olduğunu ve acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Nüfusun dörtte biri kıtlık eşiğinde

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi ve Koordinasyon Birimi Direktörü Ramesh Rajasingham, Gazze'de nüfusun dörtte birinin kıtlığın eşiğinde olduğunu belirtti. Özellikle çocuklar, kadınlar ve emziren anneler arasında gıdasızlığın hızla arttığına dikkat çeken Rajasingham, barınaklardaki aşırı kalabalığın, soğuk hava ve yetersiz beslenmenin salgın hastalıklar için uygun bir ortam oluşturduğunu ifade etti.

Gazze'ye erişim konusunda yaşanan zorluklara değinen Rajasingham, uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi'nin acil adımlar atmaması halinde yaygın kıtlığın ve can kayıplarının kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)