Ateşkes sağlanıyor mu? Bakan Fidan Ramazan’a işaret etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de beklenen ateşkes için tüm diplomatik imkanların seferber edildiğini vurgulayarak, "Ramazan öncesinde ateşkese ulaşma konusunda yoğun bir istek ve çaba mevcut" şeklinde konuştu.

DÜNYA 03.03.2024, 16:45 04.03.2024, 18:14 Buse Önder
Ateşkes sağlanıyor mu? Bakan Fidan Ramazan’a işaret etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, bu yıl 148 ülkeden 4 bin 700 kişinin, 19 Devlet ve Hükümet Başkanı ile 52 Dışişleri Bakanı'nın katılım gösterdiği forumda Gazze konusunun ele alındığını ve küresel sistemin adaletsizliğine dikkat çekildiğini belirtti.

Uluslararası aktörlerin çifte standardı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımlarının forumda panelistler tarafından ifşa edildiğini vurgulayan Fidan, forumun önemli bir platform olduğuna dikkat çekti.

Ramazan öncesinde ateşkes gelebilir

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Fidan, Gazze'deki süregelen zulmün durdurulmasının forumun öne çıkan konularından biri olduğunu açıkladı. Yapılan görüşmelerde taraflar arasında devam eden ateşkese yönelik çabaların sürdüğünü belirten Fidan, Gazze'de Ramazan öncesinde kalıcı bir ateşkese ulaşma çabalarının ciddi bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Uluslararası toplumun yerleşik uygulamalarını bir kenara bırakarak tek taraflı adımlar atılması gerektiğine vurgu yapan Bakan, bu yönde destekleyici bir tutum sergilediklerini belirtti.

Fidan ABD yolcusu

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili de konuşan Hakan Fidan, işgalin tanınmasının söz konusu olmadığını ancak işgalin tanınması ve egemenlik konularının ateşkes meselesinden ayrılma zamanının geldiğine inandıklarını ifade etti.

Hakan Fidan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın daveti üzerine, önümüzdeki hafta ABD'ye gerçekleştireceği seyahat kapsamında stratejik mekanizma toplantısı yapacak.

Yorumlar (0)