Anlaşma imzalandı: Rus nükleer silahları hangi ülkede konuşlandırılacak?

Rus taktik nükleer silahlarının konuşlandırılacağı ülke belli oldu. Batılı ülkeler ise bu durumu "agresif" ve "dostça olmayan" şeklinde değerlendirdi.

DÜNYA 26.05.2023, 11:03
Anlaşma imzalandı: Rus nükleer silahları hangi ülkede konuşlandırılacak?

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Doğu Avrupa'da bulunan Belarus’ta nükleer silahın depolanmasına dair belgelere imza attı. Bu anlaşmaya göre, nükleer silahların Belarus'a konuşlandırılması bu sene tamamlanacak.

“Benzeri görülmemiş bir baskı”

Nükleer silahların sevkiyatının başlatıldığını dile getiren Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Batı ülkelerinin Belarus ve Rusya’ya “benzeri görülmemiş bir baskı” gösterdiğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verilen karar kapsamında teşekkürlerini sunan Lukaşenko, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğine işaret etti.

Rusya'nın taktik nükleer silahları Belarus'a sevk etme düşüncesi mart döneminde Rus lider Putin tarafından açıklanmıştı.

Bu adımla beraber, Rusya, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonrasında ilk defa sınır dışına nükleer silah gönderiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ise yapılan anlaşma ile ilgili, "Bu, provokatif ve sorumsuz seçimler gerçekleştirmenin diğer bir örneğidir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)