Almanya duyurdu! Türkiye 'ESSI' projesine katıldı

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious, Türkiye ve Yunanistan'ın Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne (ESSI) katılma kararlarını açıkladı. ABD'nin F-16 uçaklarına onay vermesinin ardından Türkiye'nin ESSI'ye dahil olma kararı, NATO müttefikleri arasındaki bağları güçlendirecek önemli bir adım olarak değerlendirildi.

DÜNYA 15.02.2024, 17:20 Buse Önder
Almanya duyurdu! Türkiye 'ESSI' projesine katıldı

Almanya Savunma Bakanı Pistorious, bugün Brüksel'de düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde, "ESSI bugün iki yeni üyenin katılımıyla genişliyor. Yunanistan ve Türkiye’ye ESSI ailesine hoş geldiniz diyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Alman bakan, son iki yılda Almanya liderliğindeki girişimin önemli başarılar elde ettiğini belirtirken, girişimin, hava savunma sistemlerinin ortak tedariki ve kullanımıyla ilgili olduğunu vurgulayarak, "Odak noktası, bu hava savunma sistemlerinin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu, sistemlerin eşgüdümlü kullanımını kolaylaştırırken aynı zamanda eğitim ve tatbikatları da destekliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin katılımı nasıl gündeme geldi?

2019 yılında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini alması, başta ABD olmak üzere NATO müttefikleriyle arasında gerilime neden olmuştu. Diplomatik gerilim ve dış politika sorunları nedeniyle Ankara'nın NATO müttefikleriyle savunma sanayi alanındaki işbirliği sekteye uğramış, hatta durma noktasına gelmişti. Ancak, yaklaşık dört yıl sonra, İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin onaylaması, ilişkilerde normalleşmeye işaret eden bir sürecin başlamasına neden oldu.

ABD yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesi, NATO ittifak üyesi diğer ülkelerin de savunma sanayii alanında uyguladıkları fiili ambargoları kaldırmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye'nin ESSI'ye katılımı da ilişkilerde normalleşme adımları olarak değerlendirildi.

Eurofighter adımı bekleniyor

Almanya'nın öncülüğünde başlatılan ESSI'ye Türkiye'nin katılımının, Berlin ile Ankara arasında savunma konularında işbirliğine olumlu yansıması bekleniyor. Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçakları alma talebinin, Alman hükümetinin siyasi onayına bağlı olduğu belirtiliyor.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD'den F-16 satışına onay gelmesi sonrasında Eurofighter taleplerinin devam ettiğini belirterek, "Konsorsiyum ülkelerinden Almanya'nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. Görüşme ve çalışmalara devam edilmektedir" açıklamasını yapmıştı.

Türk ve İngiliz savunma bakanları ise Kasım ayında Ankara'da yaptıkları görüşmeler sırasında, güvenlik ve savunma alanında işbirliğini daha da güçlendirmek amacıyla bir niyet beyanı imzalamış ve Eurofighter savaş uçaklarının satışı konusunu masaya yatırmışlardı.

Amaç ortak tatbikat olanağı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Almanya tarafından başlatılan girişim, Avrupa ülkelerinin birlikte savunma sistemleri satın almalarına ve ortak tatbikat yapmalarına olanak sağlamayı hedefliyor.

Yorumlar (0)