İmzalar atıldı! Türkiye ve Macaristan arasında iş birliği

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szıjjarto, Türkiye ve Macaristan arasında ticaret, sanayi ve birçok alanda iş birliği öngören Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) mutabakat zaptını imzaladı.

EKONOMİ 15.02.2024, 17:54 16.02.2024, 14:39 Buse Önder
İmzalar atıldı! Türkiye ve Macaristan arasında iş birliği

Bakan Bolat ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szıjjarto, 'JETCO 1'inci Dönem Toplantısı'nda bir araya geldi.

Bolat, 18 Aralık 2023'teki Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 6'ncı Toplantısı'nda, iki ülke arasındaki ilişkilerin 'geliştirilmiş stratejik ortaklık' seviyesine taşındığını belirtti. Toplantının ardından gerçekleştirilen JETCO mutabakat zaptı imza töreninde konuşan Bakan Bolat, bu anlaşmanın, ikili ilişkilerden karşılıklı yatırımlara, ticaretten sanayi ve özel sektör iş birliğine, teknolojiden enerji, ulaştırma ve çevre alanında birçok sahayı içerdiğini açıkladı.

İkili ekonomik ilişkileri güçlendirecek

Bakan Bolat, toplantının, Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ekonomik ilişkileri daha da güçlendirecek ve yeni fırsatlar doğuracak bir platform olduğunu vurgulayarak, ayrıca, mutabakat zaptında yer alan iş birliği konularında atılacak somut adımların düzenli bir şekilde takip edilmesine büyük önem verdiklerini belirtti.

İmza töreninin ardından, Türk ve Macar özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, ülkelerinin farklı sektörlerdeki iş birliğini artıracak konular üzerinde detaylı bir şekilde görüş alışverişinde bulunacaklarını ve olası sorunlara yönelik çözüm yollarını değerlendireceklerini ifade etti.

‘Ticaret hacmi 4 milyar dolara ulaştı’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında artarak 4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bolat, bu gelişmeyi "Böyle bir dönemde Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaretin artmasından duyduğu memnuniyeti" ifade ederek paylaştı.

İki ülke devlet başkanları ve başbakanlarının ortaya koyduğu yıllık 6 milyar dolarlık ticaret hedefine kısa sürede ulaşmayı umut ettiklerini belirten Bolat, özellikle Türkiye'den Macaristan'a doğal gaz ihracatının başlamasıyla birlikte ticaretin daha da artacağını söyledi.

‘Ekonomik ilişkiler daha üst seviyelere çıkacak’

Bakan Bolat, ulaştırma alanında iki ülke arasındaki iş birliğinin devam ettiğini vurgulayarak, hava yolu taşımacılığında frekans sayılarının artırılması konusunda yakında olumlu gelişmeler beklediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, karşılıklı ekonomik ilişkilerin daha üst seviyelere çıkarılması ve daha yüksek düzeyli entegrasyonun sağlanması için azimle çalışacaklarını belirten Bolat, bu çerçevede Türkiye ve Macaristan arasındaki JETCO mutabakat zaptını imzaladı.

Yorumlar (0)