Acı rapor yayımlandı: 212 okul vuruldu

Birleşmiş Milletler ve bazı sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan raporda, İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze'de 212 okulu vurduğu ifade edildi. Raporda, bunlardan 53'ünün tamamen imha edildiği bilgisine yer verildi.

DÜNYA 28.03.2024, 01:13 Şeyda Gül
Acı rapor yayımlandı: 212 okul vuruldu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Save the Children ve Educa3tion Cluster adlı kuruluşlar, Gazze'ye ilişkin elde ettikleri uydu görüntülerine dayanarak hazırladıkları raporu yayımladı. İsrail'in okul tesislerini hedef almasının Gazze'de halihazırda çok kötü olan insani durumu daha da kötüleştirdiği ifade edilen raporda, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) okullarının da yüzde 57'sinin İsrail tarafından vurulduğu kaydedildi.

212 okuldan 53'ü tamamen imha edildi

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden beri Gazze'de 212 okulu vurduğu aktarılan raporda, bunlardan 53'ünün tamamen imha edildiği bilgisine yer verildi. Yaklaşık 320 okulun yerinden edilmiş kişilerce kullanıldığına işaret edilen raporda, bunların 188'inin İsrail tarafından hedef alındığı kaydedildi. Raporda, çatışma sonlandıktan sonra Gazze'deki okulların en az yüzde 67'sinin ya tamamen ya da çok ciddi şekilde yeniden inşa edilmesi gerekeceği belirtildi. Ayrıca raporda, yaklaşık 6 aydır Gazze'de eğitim gerçekleşmediğinin altı çizildi.

İsrail'in okulları askeri amaçlar için kullandığı görüldü

Raporda, uydu görüntüleri ve başka kaynakların, İsrail ordusunun okulları askeri amaçlar için kullandığını gösterdiğine işaret edildi. İsrail ordusunun okulları askeri operasyonlarında kullandığına ilişkin yayımlanan raporda, fotoğraflar ve videoların yer aldığı ifade edildi. Raporda, “İsrail ordusunun okulları sorgulama merkezi ve askeri üs olarak kullandığı görülüyor” ifadesine yer verildi.

Bunların yanı sıra raporda, İsrail ordusuna ait askeri tankların da okul tesislerinde görüntülendiği bilgisine yer verildi.

Yorumlar (0)