ABD'nin İsrail katliamlarına soğukkanlı yaklaşımı: “Saldırılar kırmızı çizgimizi aşmadı”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Refah'ta gerçekleşen ve sivillerin hayatını kaybettiği saldırıyı "son derece trajik ve üzücü" olarak tanımladı. Kirby, bu olayın ABD'nin ‘kırmızı çizgisini’ aşmadığını ifade etti.

DÜNYA 29.05.2024, 10:31 29.05.2024, 12:15 Melina Ay
ABD'nin İsrail katliamlarına soğukkanlı yaklaşımı: “Saldırılar kırmızı çizgimizi aşmadı”

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında sivil can kayıpları artmaya devam ediyor. Katliamlarına yenilerini ekleyen İsrail, Refah'ı da hedef almaktan çekinmiyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, günlük basın brifinginde İsrail'in Refah'taki çadır kampına yönelik son saldırısını ve ABD yönetiminin bu konudaki tepkisini değerlendirdi.

Kirby, İsrail ordusunun hafta sonu Refah'taki çadır kampına düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini ve bunun ‘yürek burkan’ görüntülere neden olduğunu belirtti.

İsrail saldırısını doğrudan kınamadı

Sivillerin ölümünü "çok trajik ve üzüntü verici" sözleriyle yorumlayan Kirby, “İsrail ordusunun, aralarında çocukların da olduğu onlarca masum Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından Refah'tan hafta sonu gelen görüntüler yıkıcıydı. Bu görüntüler içler acısı ve korkunç. Bu çatışmanın sonucu olarak hiçbir masum can kaybı olmamalı” ifadelerine yer verdi.

Kirby, İsrail'in bu saldırıyla ilgili olarak başlattığı soruşturmanın sonucunu beklemeleri gerektiğini belirtti. 26 Mayıs'taki İsrail saldırısını doğrudan kınamaktan kaçınan Kirby, birkaç kez sorulmasına rağmen, “Masum sivillerin ölümünü kınıyoruz” demekle yetindi.


İsrail'in Refah'daki çadır kampına yaptığı ilk bombalı saldırıda diri diri yanan küçük çocuklar.

“Yoğun kapsamlı bir saldırıydı”

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın daha önce “İsrail Refah'a girerse silah yardımını durdurabiliriz” şeklindeki kırmızı çizgisinin aşılıp aşılmadığıyla ilgili sorulara, “İsrail'in son hava saldırısı, nüfusun yoğun olduğu yerlere kapsamlı bir saldırıydı, ancak bu ABD'nin kırmızı çizgisini aşmadı” şeklinde yanıt verdi.

“Refah'ta halen kapsamlı bir kara operasyonu olduğunu düşünmüyoruz. İsrail'in Refah'ı büyük birliklerle ezdiğini görmek istemiyoruz. Halen buna inanıyoruz ve o noktada değiliz” ifadelerini kullanan Kirby, İsrail ordusunun kendileriyle halen güvenilir ve uygulanabilir bir plan paylaşmadığını da ekledi.

İsrail tanklarının Refah'ın bazı bölgelerini kuşattığı haberlerine de değinen Kirby, söz konusu tankların şehrin dış çeperlerini, Hamas'ın bağlantılarını kesmek amacıyla çevrelediğini, ancak bundan sonraki muhtemel askeri adımları yakından takip edeceklerini belirtti.

ABD'li Sözcü, İsrail'in Refah'a büyük bir saldırı düzenlememesi yönündeki uyarılarını yineleyerek, “Gazze'nin Refah gibi yoğun nüfuslu bölgelerine hava saldırıları düzenlemenin zorluklarını bu son saldırı açıkça gösteriyor” dedi.

Yakın geçmişte neler yaşandı?

BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

Ancak, İsrail 26 Mayıs'ta, UAD'nin saldırıları durdurma kararına rağmen Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yerlerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Bu saldırıda onlarca Filistinli hayatını kaybetti. Tanıklar, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı düzenlediğini belirtti.

Yorumlar (0)