7.5'lik deprem sonrası tsunami alarmı! "Acilen terk edin!"

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde konumlanan ve tarihi depremlere ev sahipliği yapan Japonya, 2024'e girilen ilk günde de büyük bir sarsıntı ile sallandı. Japonya Devlet televizyonu NHK, "Büyük tsunami geliyor, acilen bölgeden ayrılın!" uyarısını yaptı. 3 ila 5 metre yüksekliğindeki tsunami dalgaları, kıyılara ulaştı.

DÜNYA 01.01.2024, 10:51 02.01.2024, 10:15 Buse Önder
7.5'lik deprem sonrası tsunami alarmı! "Acilen terk edin!"

Japonya'da meydana gelen bu büyük deprem, ülkenin yılın ilk gününe korkutan bir sarsıntıyla başlamasına sebep oldu. Yerel saatle 16.10'da Pasifik Ateş Çemberi’nin orta kesiminde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün, 17 bin nüfuslu Anamizu'ya 42 kilometre uzaklıkta bulunduğu açıklandı.

Ayrıca, 170 bin nüfuslu Takaoka da depremin merkez üssüne 85 kilometre mesafede yer alıyor.

Olayın ardından bölgede olası hasarlar ve alınan önlemler merak konusu olurken, güvenlik ekipleri ve uzmanlar, depremin etkilerini değerlendirmek ve gerekli tedbirleri almak için çalışmalara başladı.

Tsunami alarmı verildi

Japonya Meteoroloji Ajansı, deprem sonrasında Ishikawa, Niigata ve Toyama vilayetlerinin kıyı bölgelerinde olası tsunamilere karşı uyarıda bulundu.

Uzmanlar, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olan Anamizu halkını kıyı bölgelerinden uzak durmaları ve güvenli alanlara yönelmeleri konusunda uyardı.

Tsunami dalgalarının yüksekliği 3 ila 5 metre arasında!

Depremler sonrası 1,5 saat içinde İşikawa'nın Noto Yarımadası'nda yer alan sahillere tsunami dalgalarının ulaştı. Dalgaların 3 ila 5 metre yüksekliğinde olduğu kaydedildi. Tokyo, Toyama, Niigata ve Fukui'de de hissedilen depremin ardından beklenen tsunaminin sahillere ulaşması, alarn zillerinin çalmasına neden oldu.

Devlet televizyonundan "büyük tsunami" uyarısı

Japonya Devlet televizyonu NHK, "Büyük tsunami geliyor, acilen bölgeden ayrılın!" şeklinde uyarılarda bulundu. Hokuriku, Joetsu ve Tohoku'da hizmet veren tren hatlarının seferleri durduruldu. Japonya hükümeti, Tokyo'da acil durum müdahale bürosu kurdu.

Yorumlar (0)