Uzayın derinliklerinde dev patlama! Güneş'ten 2,5 milyar kat parlak

Hubble Uzay Teleskobu, 150 milyon ışık yılı uzakta bulunan bir galakside yaşanan devasa patlamayı gözlemledi. Süpernovanın, Güneş'ten 2,5 milyar kat parlak hale geldiği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2024, 15:57 Hakan Öksüz
Uzayın derinliklerinde dev patlama! Güneş'ten 2,5 milyar kat parlak

Uzayın derinliklerini gözleyen Hubble Uzay Teleskobu, bu kez parlaklığı Güneş'in 2,5 milyar katı olan bir süpernovayı kaydetti. 1990 yılından bu yana evrenin derinliklerine kızılötesi bir bakış atan Hubble, 2010'da gözlemlemeye başladığı "UGC 5189A" isimli küçük bir galakside yaşanan devasa patlamayı fotoğrafladı.

150 milyon yıl önceki patlama, Hubble'ın merceğine yansıdı

Aslan takımyıldızında yer alan bu galaksinin uzaklığının 150 milyon ışık yılı olduğu belirtildi. Dolayısıyla Hubble Uzay Teleskobunun kaydettiği görüntülerin 150 milyon yıl önce yaşandığı kaydediliyor. Hubble Uzay Teleskobu, bu galakside 150 milyon yıl önce yaşanan olayları gözlüyor.

Galaksideki süpernova, Güneş'ten 2,5 milyar kat parlak

Enerjisi azalan devasa yıldızların patlamaları olarak bilinen süperova, yeni yıldızların doğumunu sağlayabiliyor. UGC 5189A agalsisinde tam da böyle bir patlama yaşandı. 

Galakside yer alan büyük bir yıldızın neden olduğu süpernovanın yaydığı ışığın, Güneş'ten 2,5 milyar kat daha parlak olduğu bildirildi. Bu süpernovanın 3 Güneş yılı kadar süren devasa bir patlama olduğu ve inanılmaz miktarda enerji açığa çıkardığı aktarıldı.

Güneş'ten bir görüntü

Tip 2 süpernova nedir?

"SN 2010jl" ismi verilen süpernova, "tip 2 süpernova" olarak sınıflandırılıyor. Tip 2 süpernovalara neden olan yıldızlar, Güneş'ten 40-50 kat daha fazla kütleye sahip oluyor. Büyük bir yıldızın ölümü anlamına gelen süpernovalar, evrendeki en muhteşem olaylardan biri olarak kabul ediliyor.

Güneş Sistemi'ne yakın galaksilerden görüntüler

Yorumlar (0)