Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu başarıyla sonuçlandı

Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" adlı uzay aracıyla ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisinden gerçekleşti. Türkiye’nin ikinci uzay görevi başarıyla tamamlandı. Türkiye Uzay Ajans’ı yayınladığı mesajda, “Görev başarılı” derken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, “Görev tamamlandı” mesajını paylaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.06.2024, 11:20 08.06.2024, 19:53 Hanife
Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu başarıyla sonuçlandı

Türkiye'nin uzay çalışmalarına yönelik yaptığı yatırlar kapsamında Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkmasının ardından şimdi de Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever uzay görevini tamamladı. Astronot Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu sona erdi. Saat 17.33'de havalanan uzay aracında 6 kişilik ekip yer aldı.

Galactic 07 ekibinde iki ABD'li, bir İtalyan astronot, iki pilot ve Tuva Cihangir Atasever bulundu.

Atasever’in de içinde bulunduğu VSS Unity yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40’ta, Türkiye saati ile de 18.40’ta iniş yaptı.

Uçuş ne kadar sürdü?

VSS Unity yörünge altı aracının 45 bin feet yüksekliğe erişmesinin ardından roket motoruyla 90 kilometre irtifaya ulaştı. Ekibin uçuşu beklendiği gibi 1 saat 10 dakika sürdü.

Uçuşta neler yapıldı?

Atasever bulunduğu mürtebatta, yaklaşık 3 dakika süren serbest düşme aşamasında, mikro yer çekimi koşullarında 7 farklı bilimsel deney gerçekleştirdi.

Bilimsel bir misyon gerçekleştirecek Atasever'in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edildi.

"BEACON" isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıyacak. Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelendi. Bu deneye ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yaratacağı psikolojik değişim ve dönüşümler de Atasever'den örnekler toplanarak analiz edilecek.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edilecek. Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarına gidecek kişilerin anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağına ilişkin öngörüde bulunulabilecek.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşınacak ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edilecek.

Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.

Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi kapsamında, uçuş öncesinde ve sonrasında Atasever'den toplanan biyolojik örneklerin içinde bulunan hücre dışı veziküller, özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla izole edilecek. Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek birtakım uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyeli araştırılacak.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de yine Atasever'in gerçekleştireceği Yörünge Altı Araştırma Görevi'nde uygulanacak.


TÜA’dan mesaj

Türkiye’nin ikinci gururu olan Atasever’in ülkeye sağladığı vizyon herkes tarafından takdirle karşılandı. TürKiye Uzay Ajansı da sosyal medya hesabından bu gurura ortak olarak, ard arda “Görev başarılı” ve “Galactic 07 Mürettebatı ve Astronutumuz Tuva Cihangir Atasever sorunsuz şekilde iniş yaptı, görev tamam” mesajlarını paylaştı.

Bakan Kacır’dan mesaj

Ülkenin milli gururuna ortak diğer isimlerden biri de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır oldu. Bakan Kacır ise, sosyal medya hesabından Atasever’in görselini “Görev tamamlandı” mesajı ile yayınladı.

Yorumlar (0)