Türkiye’de ilk: Yerli ve milli şarj istasyonu geliştirildi

Edirne’de iki genç mühendis elektrikli araçlar için yerli ve milli taşınabilir şarj istasyonu geliştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.03.2024, 19:45 23.03.2024, 16:15 Buse Önder
Türkiye’de ilk: Yerli ve milli şarj istasyonu geliştirildi

Elektrikli araç sahiplerinin şarj istasyonu bulma zorluğunu gidermek için harekete geçen bir grup mühendis, mobil şarj istasyonu projesini başarıyla hayata geçirdi. Üç yıl süren titiz çalışmaların ardından geliştirilen taşınabilir cihaz, sürücülere büyük kolaylık sağlıyor. Yalnızca 2.5 kilogram ağırlığındaki bu mobil şarj istasyonu, hafifliğiyle de dikkat çekiyor.

Genç mühendisler, başarılı bir şekilde tamamladıkları testlerin ardından seri üretime geçmeye hazırlanıyorlar.

Yerli ve milli üretim

Elektrik ve elektronik mühendisi Yılmaz Çelik, ürettikleri şarj istasyonlarının araç bagajında taşınabilir mobil istasyonlar olduğunu belirtirken, ilk prototiplerinde dışa bağımlı bileşenlerin fazla olduğunu fark ettiklerini ve bu bileşenleri yerli imkanlarla üretmeye karar verdiklerini ifade etti. Böylece, ürünün tamamen yerli bir hal aldığını ve ülke dışına bağımlılığın sonlandırıldığını vurguladı.

‘Ülke dışına bağımlılığın sonlanmasını istedik’

Makine mühendisi Berk Ciravoğlu ise kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak bir şarj istasyonu ürettiklerini belirtti. Şarj istasyonu açığını gözlemleyerek projeye başladıklarını ve insanların araçlarına kolaylıkla şarj imkanı sağlayabilmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Ürettikleri mobil şarj istasyonunun aynı zamanda güneş paneli destekli olarak da çalışabildiğini söyleyen Ciravoğlu, uluslararası alanda ürünlerini tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti. Ülkemizin adını duyurmayı ve dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladıklarını belirten Ciravoğlu, bu sürecin ellerinde hiçbir şey olmadan sıfırdan başlayarak geldikleri noktaya kadar büyük bir emek ve çaba gerektirdiğini vurguladı.

Elektrikli scooter ve bisikletler de kullabilecek

Projeye destek veren araç sahiplerinden Cihan Arda Turut ise elektrikli araçlarını şarj etme konusundaki zorlukları yaşadıklarını ancak arkadaşlarının geliştirdiği bu proje sayesinde şarj imkanına kavuştuklarını ifade etti. Ayrıca, sadece elektrikli araç sahiplerinin değil, elektrikli scooter ve bisiklet kullananların da bu imkandan faydalanabileceğini belirtti.

Ülke için yeni ürünler üreterek dışa bağımlılığı azaltmanın önemine dikkat çeken mühendisler, ARGE çalışmalarını sürdürerek ürünlerini daha da geliştirmeyi ve teknolojiyi yakından takip etmeyi hedefliyorlar

Yorumlar (0)