TSK'nın gözcülerine BAHA eklendi

Türk savunma sanayisi çatısı altında geliştirilen ve ihracat başarıları elde eden BAHA bulutaltı insansız hava aracı, ülkemizde de ilk defa envantere girdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.12.2023, 18:17
TSK'nın gözcülerine BAHA eklendi

Geleceğin harekat atmosferindeki gereksinimleri göz önünde bulundurarak 'dijital birlik' konsepti üzerinde çalışma yapan HAVELSAN, insansız sistemleri yurt dışında ve içinde kullanıma sunmaya başladı.

Dijital birliğin ilk mensubu olan BARKAN insansız kara aracı 2023 içinde envantere girerken, sene bitmeden ona BAHA ilave oldu. 

Bu sene BAHA ile Orta Asya ve Afrika'da ihracat başarıları elde eden HAVELSAN, aracı ülke içinde de kolluk kuvvetlerinin kullanımına sundu. BAHA, başarıyla neticelenen testlerin akabinde hizmete sunuldu. Böylelikle TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterine giren milli insansız hava aracı sistemlerine BAHA da ilave edilmiş oldu.
 

15 bin feet yüksekliğe ulaşabiliyor

BAHA, modern orduların gereksinimlerine yanıt verebilecek biçimde geliştirildi.

Dikey kalkış ve iniş kabiliyeti, modüler mimarisi, tam otonom görev kabiliyeti ile dikkatleri üzerine çeken BAHA, bunlara ek üstün özelliklerle bütün insansız sistemlerle müşterek harekat gerçekleştirebiliyor.

Yatay seyir esnasında benzinli motordan güç alan sistem, dikey kalkış-inişte elektrik motorlarından faydalanıyor.

Benzinli motoruyla altı saate değin havada kalabilen (elektrik motoruyla iki saate değin) ve 15 bin feet yüksekliğe değin görev icra edebilen BAHA, 80 kilometreye değin menzil sunabiliyor.

5 kilograma değin faydalı yük taşıyabilen BAHA, 3,7 metre kanat açıklığına sahip.

Sistem, iki kişi tarafından kolay bir şekilde kurulup, tek bir kişi tarafından işletilebiliyor ve dakikalar içinde göreve hazır duruma getirilebiliyor.

Bugüne değin farklı bölgelerde, zorlu operasyonel ve iklim şartlarında test edilen sistem, kolluk kuvvetlerinin geri bildirimleriyle iyileştirildi.

BAHA, haritacılık, tarımsal uygulamalar, çevre ve sintine kirliliği tespiti, afet sonrası değerlendirme, orman yangın yönetimi, yerleşim termal ölçümü, narkotik bitki tespiti, asayiş, terör ve kaçakçılıkla mücadele, petrol-gaz ve enerji nakil hatları denetimi, kıyı ve hudut güvenliği, elektronik harp, istihbarat, tespit, takip ve alan koruma gibi görevlerde kullanılabilecek.

Yorumlar (0)