Starlink nedir? Starlink ne işe yarar?

SpaceX’in kurucusu Elon Musk, protesto gösterilerine devam eden ve internet kısıtlamalarına maruz kalan İran halkı için Starlink’i aktif hale getirdiklerini açıkladı. Peki, Starlink nedir? Starlink ne işe yarar? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.09.2022, 11:57 26.09.2022, 10:16
Starlink nedir? Starlink ne işe yarar?

İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle önce gözaltına alınan ardından komaya girerek hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini, gündemdeki yerini koruyor. İran’da büyük çaplı protesto gösterilerine sebep olan şüpheli ölüm sonrası İran hükümeti zor günler geçiriyor. Protestoların önünü kesmek için interneti kısıtlayan Tahran yönetimine tepkiler sürüyor. Bu kapsamda harekete geçen SpaceX kurucusu Elon Musk, İran halkı için Starlink istasyonlarını aktif hale getirdiklerini açıkladı. İranlılara yeniden internete erişim imkanı sağlayan Starlink’in ne olduğu ise merak konusu oldu. Peki, Starlink nedir, ne işe yarar? 

Starlink ne işe yarar?

Starlink, binlerce küçük uyduyu yeryüzünden 550 kilometre yukarıda bulunan alçak dünya yörüngesine yerleştirmeyi hedefleyen bir uydu takımyıldızı projesidir. Proje kapsamında, uydulardan elde edilen internet sinyalleri, yer alıcı ve yer vericilerine aktarılacak, bunlar da yerel olarak yayın yapacak ve direkt olarak Starlink yönlendiricilerine bağlanacaktır. Starlink, 4.5G ya da 5G ile karıştırılmamalıdır. Starlink istasyonları, bir iş yeri, ev ya da uzak bir konumun uydu üzerinden internete erişmesine imkân sağlar.

Dünya çevresinde kaç tane Starlink uydusu var?

Dünyanın etrafında 3 binden fazla Starlink uydusu olduğu bilinmektedir. SpaceX şirketi, Starlink istasyonları aracılığıyla tüm dünyaya internet erişimi sağlayabilmek için 12 bin uyduyu daha uzaya fırlatmayı hedeflemektedir. Şirket, bu konuda asıl hedefini ise ’30 bin uydu’ olarak açıklamıştır. Ancak bu hedef, 2022 yılının şubat ayında 38 Starlink uydusunun imha olmasıyla sekteye uğramıştır. 

Starlink nasıl çalışır?

Veri talebiniz, kendi bilgisayarınızdan evinize ya da işyerinize bağlı bir uydu internet çanağına aktarılıyor. Uydu internet çanağı, veri talebini Dünya yörüngesindeki bir uyduya gönderiyor. Bunun sonucu olarak da uydu, erişim talebini internet servis sağlayıcısına iletiyor. Verilerinize geri göndermek ise işlemi tersine çeviriyor. Özetle bu sistemde veriler servis sağlayıcıdan uyduya, ardından uyduyu uydu internet çanağına, sonrasında yönlendiricinize ve bilgisayarınıza aktarılıyor.

Yorumlar (0)