Orion uzay kapsülü, Ay'ın yörüngesinde

NASA'nın SLS roketi ile uzaya gönderilen Orion uzay kapsülü, Ay'ın yörüngesine ulaştı. NASA'ya yaklaşık maliyeti 37 milyar doları bulan Orion, 2024 ve 2025 yılındaki insanlı görevler için bir temel oluşturacak. İşte 11 Aralık'ta Dünya'ya inmesi beklenen Orion kapsülüne ilişkin detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.11.2022, 10:43 Hakan Öksüz
Orion uzay kapsülü, Ay'ın yörüngesinde

Ay'a dönüş planları yapan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2025 yılına kadar bu hedefini gerçekleştirmek istiyor. NASA'nın planları arasında 3 yılda içinde hem Ay'a hem de Mars'a astronot göndermek var. SpaceX ve Blue Origin'in yanı sıra Dynetics uzay şirketi de bu zorlu görevde NASA'ya yardımcı olacak. 

Ay yüzeyinin 128 kilometre üzerinde konumlandı

"SLS" adlı roketini geliştiren NASA, bu sayede uzay yolculuklarını daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor. Olumsuz hava şartları ve bazı teknik sorunlar yüzünden misyonunu bir süre erteleyen NASA, üzerinde Orion uzay aracı bulunan SLS roketini nihayet fırlattı. Ay'ın yörüngesine yerleşen Orion'un yüzeye olan uzaklığının 128 kilometre olduğu kaydedildi.

Apollo programının ardından 50 yıl sonra ilk defa NASA'ya ait bir uzay aracının Ay'a gittiği hatırlatıldı. Söz konusu test uçuşunda aracın içinde 3 adet deneme mankeninin bulunduğu belirtildi. Bu test uçuşunun, bundan sonraki insanlı görevler için bir temel oluşturacağı ifade edildi. 

NASA'nın mesafe rekoru kırılabilir

Bir aksiliğin yaşanmaması durumunda Orion uzay aracının, bir hafta sonra Dünya'nın 433 bin kilometre uzağında konumlanması bekleniyor. Böylece NASA'nın mesafe rekorunun kırılabileceği belirtiliyor. Ay'ın yörüngesine giren Orion uzay kapsülünde iniş aracı bulunmuyor. Edinilen bilgilere göre NASA astronotları, 2024'te bu kapsül ile birlikte Ay'ın çevresinde deneme turu atabilir.

11 Aralık'ta Pasifik'e inecek

NASA, Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin "Starship" isimli aracını kullanarak 2025 yılında Ay'a iniş girişiminde bulunacak. Aktarılan bilgilere göre insanlı uçuş öncesi test görevinde kullanılan SLS-Orion uzay aracının NASA'ya maliyeti, 37 milyar doları buldu. Ay'ın yörüngesinde bir ay hafta kalacak Orion kapsülünün, 11 Aralık günü Pasifik Okyanusu'na ineceği söyleniyor.

Yorumlar (0)