NASA'dan ayrılan astrofizikçi Umut Yıldız, Türkiye'ye dönme nedenini anlattı

NASA'da 10 yıl çalıştıktan sonra Türkiye'ye yerleşme kararı alan astrofizikçi Umut Yıldız, bunun nedenlerini anlattı. Ankara'da çalışmaya başlayan Yıldız, "Buradaki gelişmeye kayıtsız kalamadım, parçası olmak istedim." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.01.2024, 13:46 25.01.2024, 16:16 Hakan Öksüz
NASA'dan ayrılan astrofizikçi Umut Yıldız, Türkiye'ye dönme nedenini anlattı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesindeki (NASA) süresiz sözleşmesini iptal ederek Türkiye'ye dönme kararı alan astrofizikçi Umut Yıldız, Ankara'da yer alan "Plan-S" isimli şirketinde yoğun çalışmasına başladı.

"Türkiye dönme kararı, kolay değildi"

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda uzay iletişimcisi ve astrofizikçi olarak 10 yıl görev yaptığını kaydeden Yıldız, "Çocuk hayalim uzaydı. İlkokuldan başlayarak hep fen ansiklopedileri okudum. NASA'da 10 sene çalıştım. Türkiye dönme kararı, kolay değildi. Bu bir süreçti. Zaman zaman Türkiye'ye gelip konferanslar veriyordum. Belki de ülkenin her şehrinde fiziksel veya çevrimiçi olarak konferans vermişimdir. Aklım daima Türkiye'deydi. Buradaki gençleri uzaya yönlendirmek ayrı bir keyif." dedi. 

"Buradaki gelişmeye kayıtsız kalamadım, parçası olmak istedim"

Ankara'da çalışmaya başladığı şirketin başarılarının kendisini etkilediğini vurgulayan Yıldız, "Türkiye uzayda yetkin bir ülke olmaya başladı, bunun için adımlar atılıyor. Uzay çalışmaları yapabiliyor Türkiye'deki mühendisler. Bu gelişmeye katkı sağlamak istedim, kayıtsız kalamadım. Zaten zaman zaman bunun bir parçası oluyordum ama artık tam zamanlı buradayım." ifadelerini kullandı.

"Son 2 yılda Türkiye'ye ziyaretlerim sıklaşmıştı"

21 yıl sonra çalışmak için Türkiye'ye döndüğünü aktaran astrofizikçi Umut Yıldız, "Türkiye'ye sık sık gelip gidiyordum ve her seferinde burada yaşamak istediğimi daha iyi anlıyordum. Şimdiye kadar o cesareti gösteremedim. Son 2 yılda Türkiye'ye ziyaretlerim sıklaştı. Adapte sürecim böylece hızlandı ve nihayetinde buraya taşınmaya karar verdim." değerlendirmelerini yaptı.

"İnsanlar orada hayat kuruyor, gelmek kolay değil"

Türkiye'ye göç ile ilgili "tersine beyin göçü" ifadesini sıklıkla duymaya başladığına değinen Umut Yıldız, "Elbette ki herkesi aynı anda Türkiye'ye davet edemezsiniz. İnsanlar orada hayat kuruyor, gelmek kolay değil. Adaptasyon sürecinin sağlanması için zaman zaman buraya davet edilebilirler. Türkiye'ye biraz git gel yaptıktan sonra alışmaları kolaylaşır. Sonuç olarak yakınları burada, uyu sağlamaları çok zor olmaz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)