Japon deprem uzmanından Marmara'ya uyarı

Yoshinori Moriwaki, "Marmara Bölgesi'nde dört yerde tehlikeli noktalar var. İlki Bursa, o da fay hattını henüz kırmadı. İkincisi ise Marmara boğazının 20 kilometre kadar güneye gittiği noktada. Bu ikisi de 7,5 şiddetine değin ulaşabilir. Üçüncüsü de Silivri ilçesi tarafında. Diğerleri ise Çanakkale'deki adaların güney kısmı. Burada da 6,8 ila 7,5 şiddetinde deprem oluşabilir." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.03.2023, 21:20
Japon deprem uzmanından Marmara'ya uyarı

Japonyalı deprem uzmanı Moriwaki, basın mensuplarına, afet bölgesinde incelemeler yaptığını, Gaziantep'in akabinde Kahramanmaraş'a geldiğini dile getirdi.

Depremlere karşı dikkatli ve duyarlı olunması gerektiğine işaret eden Moriwaki, "İyi zemin, kaya zemin bulmak gerekir. İyi zeminli bölgelerde iyi binalar inşa edilirse tabii sorun olmaz. Özellikle Akdeniz'de depremin ardından tsunami görülebileceği için deniz düzeyinden minimum üç metreden yüksekte yer yapılmalıdır. Şimdiden hazırlıklı olmak gerekir. Planlarımızı çok iyi yapmamız gerekir." şeklinde konuştu.



"Marmara'da dört yerde tehlikeli noktalar var"

Ülkemizin her noktasında depremler yaşanabileceğini kaydeden Moriwaki, şöyle konuştu:

"Depremden yaklaşık olarak bir ay evvel Kahramanmaraş'ta katıldığım bir seminerde, 'Doğu Anadolu Fay Hattı kırılıyor. O yüzden Kahramanmaraş da depremi görebilir. Lütfen dikkatli olunsun. Allah sizleri uyarıyor.' demiştim fakat onu normal seminer sandı herkes. Bundan böyle Türkiye'nin her noktasında deprem olabilir. İzmir'deki fay hattı da henüz kırılmadı, fay hattı henüz rahatlamadı."

Japon deprem uzmanı, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın denizin içerisinde Kıbrıs'ta olabileceğini dile getirerek, "Kıbrıs ile Bingöl arasında dikkatli olmak gerekiyor. Bingöl'ün ardından Van'a değin dikkatli olunmalı. Ardından Marmara Bölgesi... Yani bu durum İstanbul'u da kapsıyor. Marmara Bölgesi'nde dört yerde tehlikeli noktalar var. İlki Bursa, o da fay hattını henüz kırmadı. İkincisi ise Marmara boğazının 20 kilometre kadar güneye gittiği noktada. Bu ikisi de 7,5 şiddetine değin ulaşabilir. Üçüncüsü de Silivri ilçesi tarafında. Diğerleri ise Çanakkale'deki adaların güney kısmı. Burada da 6,8 ila 7,5 şiddetinde deprem oluşabilir. Tarih vermek asla mümkün değil fakat bana göre önce Doğu Anadolu, ardından diğer taraf." şeklinde konuştu.



"Karadaki en şiddetli depremlerden biri"


Dünyadaki en şiddetli depreminin 9,5 ile Güney Amerika'da meydana geldiğini anımsatan Moriwaki, Japonya'da yaşanan depremlerin derinde ve denizde olduğunu vurguladı.

Moriwaki, Japonya'da yaşanan depremlerin zeminden 30 kilometre kadar uzakta olduğuna, ülkemizdeki son depremlerin ise zemine bir hayli yakın noktada oluştuğuna işaret ederek, "Kahramanmaraş'taki depremlerin Türkiye'de kademe olarak, sallantı olarak 12 şiddetinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye'deki depremlerin karadaki en şiddetli depremlerden biri olduğunu ifade edebiliriz." yorumunda bulundu.

Dolgu olan ve yumuşak yerlere asla bina yapılmaması gerektiğini vurgulayan Moriwaki, zemin etütlerinin çok iyi bir şekilde yapılması gerektiğini aktardı.

Moriwaki, müteahhitlerin kesinlikle mühendis veyahut mimarlardan olması gerektiğini söyleyerek, "Binayı ne denli iyi yaparsak yapalım zemin iyi değilse bina elbette ki yerle bir olacaktır. Kahramanmaraş'ta da yapıların yerle bir olmasının sebebi zeminin kötü olması. Şehrin dağlık alanları zemin bakımından iyi." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)