Erdoğan duyurdu: 'Türk Yatırım Fonu' kuruluyor

Erdoğan, "Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşması'na imza atılması, Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirve Toplantısı'nın somut kazanımlarından biri olmuştur. Bu fonun, Türk dünyasında ekonomik olarak bütünleşmeye de katkı sunacağına inanıyorum. 'Eşit oy hakkı ve eşit sermaye katkısı' ilkesi kapsamında kurulacak olan fona, megakent İstanbul ev sahipliği yapacaktır." dedi.

GÜNDEM 16.03.2023, 21:42
Erdoğan duyurdu: 'Türk Yatırım Fonu' kuruluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen TDT (Türk Devletleri Teşkilatı) Olağanüstü Zirve Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı. 


"TDT'yi kuvvetlendirmeliyiz"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları, şu şekilde:

"Yaşadığımız deprem felaketinde Türk dünyası olarak ortaya koyduğunuz birliği, beraberliği ve dayanışmayı hiçbir daim unutmayacağız. TDT ülkeleri, 6 Şubat 2023'te yaşadığımız deprem felaketinin akabinde yardım çağrılarımıza en çabuk cevap veren, en çabuk harekete geçen, acılarımızı en içten paylaşan dostlarımızın başında geliyorlar. Türk dünyası, sevinçte ve tasada bir olduğunu bugün yeniden göstermiştir. Bu dayanışmanın deprem yaraları sarılırken de devam edeceğine olan inancım tamdır. Şu anda ve ilerleyen dönemde karşı karşıya kalınabilecek sınamalar karşısında mukavemetimizi artırmalıyız. Bunun için de TDT'nin kabiliyet ve imkanlarını kuvvetlendirmeliyiz. Kültürel, tarihi ve hakkaniyetli kurumsal yapılara dayanmayan birlikteliklerin tıkandığı süreçte TDT, yepyeni bir sinerji, yepyeni bir ses merkezi olmuştur. İlgili kurumlarımız arasındaki iş birliğinin ileri düzeye taşınmasını ve sıradaki TDT Olağanüstü Zirve Toplantısı'na değin Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizmasının kurulmasını kararlaştırdık.



"Fonun merkezi İstanbul'da olacak"

Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşması'na imza atılması, TDT Olağanüstü Zirve Toplantısı'nın somut kazanımlarından biri olmuştur. Fon yardımıyla, yenilenebilir enerji faaliyetlerine, turizm ve tarım alanlarındaki yatırımlara, altyapı projelerine, lojistik ve ulaşım zincirlerine, kalkınma projelerine ve KOBİ'lere destek sağlanacaktır. Bu fonun, Türk dünyasında ekonomik olarak bütünleşmeye de katkı sunacağına inanıyorum. 'Eşit oy hakkı ve eşit sermaye katkısı' ilkesi kapsamında kurulacak olan fona, megakent İstanbul ev sahipliği yapacaktır. 



"100 bin konteyner kuracağız"

Mayıs ayına değin 100 bin konteyner kurarak 500 bin afetzedeyi daha iyi koşullarda barınabilecekleri bu yerlere taşıyacağız. Sel felaketlerinin tekrar kanattığı yaraları sarmak amacıyla 7 gün 24 saat çalışacak, zararları ve yıkımları tazmin edeceğiz. Kayıpları tümüyle telafi etmeden, vatandaşlarımızı geleceklerine güvenli bir şekilde bakacağı günlere kavuşturmadan bizlere dinlenmek haramdır."

Yorumlar (0)