İmei Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Çıkarılan yeni yasalara göre yurt dışından gelen yolcular tarafından getirilen akıllı mobil cihazlar için IMEI ödemelerinin yapılması gerekmektedir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.07.2020, 20:48
İmei Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu harç tutarlarını güncel bir şekilde öğrenmenizin ardından, yapacağınız ödemeler için 120 günü aşmamış olmanız gerekmektedir. Aksi halde telefonlarınız kullanıma kapatılacaktır. Telefonlarının son durumlarını öğrenmek isteyen ve çalıntı olup olmadığının yanıtını almak isteyen kişiler için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından imei sorgulama hizmeti verilmektedir. İnternet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden yapılabilen bu sorgulama hizmetleri sayesinde akıllı mobil cihazların kayıt bilgilerine ve tüm ayrıntılarına ulaşmanız mümkün olacaktır. 

İmei Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır? gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız 16 haneden oluşan IMEİ numarasını online olarak sorgulayabileceğiniz kanallar sayesinde dakikalar içerisinde bu sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Telefonlarınızdan *#060# kodunu tuşladıktan sonra karşınıza çıkacak olan IMEI numaralarını hangi adresten sorgulayacağınızın yanıtını merak ediyor olabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden İmei Sorgulama Yapılır Mı?

Tüm cihazlarda tek ve benzersiz özellikte olan IMEI sorgulama hizmetleri için e-devlet şifrenizle giriş yapmanız yeterli olacaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile E-devlet işbirliğinde gerçekleştirilmekte olan bu sorgulamalar için T.C. Kimlik numaranızla giriş yapmanız gerekmektedir. Bu sayede cihazlarınıza ait olan uluslararası elektronik kimlik bilgilerini gösteren numaraları sorgulayabilir ve cihazlarınıza ait tüm bilgileri görüntüleyebilirsiniz. İthal edilip edilmediğinin bilgisini veya kayıp/çalıntı olması halinde bu tür bilgileri vakit kaybetmeden görüntülemenize olanak verilmektedir.

 Yurt dışından getirilen cihazlarda yaşanan çeşitli problemler karşısında mağdur olmamak için, üretim sonrası verilen bu numaraları sorgulama hizmetlerinden ücret ödemeden faydalanabilirsiniz. BTK'da kayıtlı olan numaraların, cihazların Türkiye'de kullanılmasına olanak verdiğini unutmamak gerekmektedir. Aksi halde ülkemizde kullanılmasının mümkün olmayacağını belirtebiliriz. Bir başka telefondan alınan IMEI numaralarını İkinci el telefonlara kopyalayan kişilerden dolayı zor durumda kalmamak ve suçlu durumuna düşmemek için güvenilir firmalar tarafından alım satım yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorumlar (0)