Google’a dudak uçuklatan tazminat davası

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google'ın, "anonim" modu üzerinden yapılan aramaların kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi ve gizli arama verilerini silmeyi kabul ettiği bildirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.04.2024, 12:52 Melina Ay
Google’a dudak uçuklatan tazminat davası

California Kuzey Bölge Mahkemesi belgelerine göre, Google, çevrim içi gezintiler sırasında anonim seçeneğini kullandığı halde bilgileri izinsiz kullandığı iddiasıyla 50 davacıyı temsil eden 3 avukatlık firması ile anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Google, izinsiz veri kullanımı nedeniyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. Ayrıca, şirket milyonlarca kullanıcının internet gezinme geçmişine ilişkin verileri silmeyi taahhüt etti.

Verilerde gizlilik iyileştirilecek

Belgede, "Bu anlaşma, hakim teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini nasıl topladıkları, kullandıkları ve bu verileri nasıl silip düzelttikleri konusunda kullanıcılara yönelik beyanlarında dürüst olmalarını gerektiren tarihi bir adımdır. Dünyanın en büyük veri toplayıcısının gerçek hesap verebilirliğini ve şeffaflığını sağlar, internetteki gizlilik hakkımızı iyileştirmeye ve korumaya yönelik önemli bir adıma işaret eder" ifadeleri yer aldı. Yaklaşık 4 yıl önce açılan davada Google, anonim tarama seçeneğini kullanan herkesin etkinliğini nasıl izlediği konusunda kullanıcıları yanıltmakla suçlanıyordu.

‘Antiterörist’ davası açılmıştı

ABD Adalet Bakanlığı, Google'a tekelleşme politikası uyguladığı iddiasıyla 2020 ve 2023 yıllarında olmak üzere iki ayrı "antitröst" davası açmıştı.

Yorumlar (0)